Saradnja Srbije i Crne Gore u infrastrukturnim projektima

Saradnja Srbije i Crne Gore u infrastrukturnim projektima

06/04/2021 Off By BERB

Izvor/Foto: Vlada Srbije

 

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u Vladi Republike Srbije Tomislav Momirović sastao se danas sa ministrom ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Republike Crne Gore Ratkom Mitrovićem.

Na prvom zvaničnom sastanku resornih ministara od formiranja novih saziva vlada i u Srbiji i u Crnoj Gori, razgovarano je o unapređenju saradnje u oblasti prostornog planiranja i urbanizma, kao i saobraćaja i infrastrukture.

Momirović je iskazao zadovoljstvo zbog toga što ima priliku da ugosti ministra Mitrovića i delegaciju tog ministarstva, ističući da su za Srbiju dobrosusedski odnosi u regionu od velikog značaja, posebno zbog bliskosti naroda Srbije i Crne Gore.

Posebna pažnja, kako je istakao, posvećuje se ekonomskim

odnosima i realizaciji infrastrukturnih projekata koji će omogućiti dalje povezivanje regiona.

Strateški pravac nam je da rehabilitujemo prugu Beograd–Bar, već smo učinili prve korake u tom smeru i pruga od Beograda do Valjeva je rekonstruisana kompletno, naveo je Momirović.

U narednom periodu rekonstruisaćemo i deonicu od Valjeva do Vrbnice, najavio je on i dodao da je, kroz inicijativu predsednika, naš strateški interes ,,Mini Šengen”, odnosno integracija, povezivanje i ekonomski rast celog regiona.

U tom smislu, spremni smo da pružimo, a ujedno i primimo pomoć vezanu za investicije u infrastrukturne projekte i sve vrste investicija koje su u nadležnosti našeg ministarstva, poručio je Momirović.

Mitrović je juče sa delegacijom posetio Urbanistički zavod u Beogradu, a u planu je i poseta Zavodu za urbanizam Novog Sada.

On je naveo da je razgovarano o mogućnostima tehničke saradnje i saradnje u oblasti prostornog planiranja i urbanizma, u kontekstu  važnih investicionih projekata.

Prema njegovim rečima, u Crnoj Gori se sada otvara Zavod za prostorno planiranje i urbanizam, koji će biti pod vlasništvom države, tako da je crnogorskoj strani u interesu da produbi saradnju sa stručnjacima iz ekologije i prostornog planiranja Srbije.

Planiramo da srpske kolege angažujemo na izradi naših prostornih planova, a takođe ćemo videti i mogućnosti da se naši stručni ljudi angažuju na izradi prostornih planova u Srbiji, rekao je Mitrović.

Ministri su zaključili da se zajedničkim aktivnim radom Srbije i Crne Gore na temama urbanizma i prostornog planiranja ispunjavaju i prioriteti predstavljeni u Ekonomsko-investicionom planu za Zapadni Balkan, vrednom devet milijardi evra, koji je predstavljen u oktobru prošle godine.

Cilj pomenutog plana za Zapadni Balkan jeste pospešivanje dugoročanog privrednog oporavka regiona, podrška zelenoj i digitalnoj tranziciji, regionalna integracija i konvergencija sa Evropskom unijom.