Snažna podrška Grčke i Kipra Srbiji na putu ka EU

Snažna podrška Grčke i Kipra Srbiji na putu ka EU

05/04/2021 Off By BERB

Ministar spoljnih poslova u Vladi Republike Srbije Nikola Selaković bio je danas domaćin ministrima spoljnih poslova Republike Grčke i Republike Kipar Nikosu Dendijasu i Nikosu Hristodulidisu na trilateralnom sastanku Srbije, Kipra i Grčke.

Selaković je u obraćanju novinarima u Palati Srbije saopštio da su tri zemlje postigle dogovor o tome da svakih šest meseci održavaju trilateralne sastanke, na kojima će se govoriti o temama iz više oblasti koje su od interesa za Srbiju, Grčku i Kipar, pri ćemu će sledeći biti održan u Solunu.

On je preneo da je na trilateralnom sastanku bilo reči o ekonomskoj saradnji, infrastrukturi, energetici i snabdevanju gasom iz različitih izvora, navodeći da su ministri postigli saglasnost o tome da je potrebna veća saradnja u oblasti turizma, poljoprivrede, IT sektora i drugim oblastima.

Šef srpske diplomatije je preneo zahvalnost Grčkoj i Kipru na principijelnoj podršci po pitanju očuvanja suvereniteta i integriteta Srbije, ali i po pitanju evropskih integracija.

Srbija, kako je podsetio, daje podršku Grčkoj za nastavak dijaloga sa Turskom, kao i kada je reč o dogovoru sa Albanijom u vezi sa određivanjem granica između dve zemlje.

Takođe, naša zemlja je ponovila podršku suverenitetu Kipra i dala podršku za nastavak dijaloga između Kipra i Turske, ukazao je Selaković.

On je naglasio da je glavni cilj Srbije u regionalnoj politici očuvanje mira i stabilnosti.

Hristodulidis je ukazao na to da tri zemlje imaju prijateljske veze, a da buduća trilateralna saradnja predstavlja stvaranje pozitivne agende u interesu svih naroda.

Krajnji cilj je jačanje stabilnosti i blagostanja Zapadnog Balkana i Istočnog Mediterana, objasnio je on i čestitao Srbiji na impozantnom tempu imunizacije, koji je stavlja u sam svetski vrh po tom pitanju.

On je istakao da će građani i Srbije i Grčke od 1. aprila moći da putuju na Kipar uz negativan PCR test, navodeći da je to prvi korak ka vraćanju u normalno stanje.

Danas smo potvrdili snažnu podršku Srbiji i spremnost za svaku moguću pomoć u osvarivanju njenog strateškog cilja – ulaska u EU, kao i kada je reč o nepriznavanju Kosova, ponovio je ministar spoljnih poslova Kipra.

Dendijas je ukazao na dobru perspektivu saradnje Grčke i Srbije u oblasti energetike, bezbednosti i infrastrukture, i istovremeno istakao da zabrinjavaju migrantski tokovi, ocenivši da Turska mora da jača kontrolu svojih granica.

Istočno Sredozemlje treba da se gleda kao područje saradnje, a ne kao more na kojem se vodi vojna politika. Nema mesta za takva razmišljanja u 21. veku, preneo je šef grčke diplomatije.

On je ponovio podršku Grčke evropskom putu Srbije, i precizirao da je grčki premijer dao nalog da se učini sve da se pomogne našoj zemlji na tom putu.

 

Izvor: Vlada Srbije/Foto: Tanjug