Saradnja Srbije i Crne Gore u oblasti zaštite životne sredine

Saradnja Srbije i Crne Gore u oblasti zaštite životne sredine

05/04/2021 Off By BERB

Ministarka zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Irena Vujović i ministar ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Crne Gore Ratko Mitrović razgovarali su danas o pitanju plutajućeg otpada na Limu i Drini, rešavanju problema otpada uopšte i o razmeni iskustava u izgradnji reciklažnih centara.

 

Vujović je nakon sastanka izjavila da postoji dobra volja dveju država za saradnju u ovim oblastima i da je postignut dogovor o skorašnjem potpisivanju memoranduma o razumevanju.

Ministarka je podsetila na to da je u januaru održan sastanak delegacija Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Srbije, posle čega su sve tri zemlje radile na formiranju radnih grupa i uklanjanju divljih deponija na pritokama Drine i Lima.

Formiranje takve grupe je dogovoreno i u Srbiji, a danas smo sa crnogorskom delegacijom razgovarali o sledećim koracima kako bi se izbeglo ponavljanje situacije poput one sa Potpećkim jezerom, ukazala je Vujović.

Ona je istakla da postoji spremnost za saradnju i oko upravljanja otpadom i fabrikama za preradu otpadnih voda, i podsetila na to da je u Srbiji već završen konkurs i da se uskoro očekuje potpisivanje ugovora za podizanje barijera na rekama, pre svega na Limu, kako bi se zaustavio plivajući otpad.

Mitrović je naveo da je cilj posete crnogorske delegacije Srbiji produbljivanje saradnje iz oblasti ekologije, građevinarstva, cirkularne ekonomije, prostornog planiranja i turizma.

Kada je reč o ekologiji, nama je veliki problem čvrsti otpad, kao i prečišćavanje otpadnih voda i dragocena su nam iskustva Srbije u ovim oblastima. O tome smo danas razgovarali sa kolegama iz Srbije, rekao je on.

 

Izvor: Vlada Srbije