Потписан Споразум о учинку НСЗ за 2021. годину

Потписан Споразум о учинку НСЗ за 2021. годину

02/04/2021 Off By BERB

Министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања у Влади Републике Србије Дарија Кисић Тепавчевић и директор Националне службе за запошљавање (НСЗ) Зоран Мартиновић потписали су данас споразум о учинку ове државне службе за 2021. годину.

Кисић Тепавчевић је након потписивања овог документа у Палати Србија објаснила да ће то значајно допринети већем запошљавању, нарочито најугроженијих категорија становништва.

Она је указала на то да су све активности у циљу побољшања услова рада и смањења незапослености од велике важности, с обзиром на то да је претходна година, због пандемије COVID-19, била пуна изазова у погледу свих аспеката живота и рада, а да ће и 2021. година бити таква.

Држава мисли на најугроженије категорије становништва, на све који су годинама имали неповољан положај на тржишту рада. И у овим тешким околностима епидемије води се рачуна о сваком радном месту, нагласила је министарка.

Једна од активности на том пољу, како је додала, тиче се и реализације мера активне политике запошљавања, кроз расписивање јавних позива и конкурса, а за те мере обезбеђено је више од 5,7 милијарди динара.

Према њеним речима, планирано је да се у мере активне политике запошљавања током 2021. године укључи 18.225 незапослених лица, од којих је 2.185 особа са инвалидитетом.

Кисић Тепавчевић је указала на то да су се услови за потписивање овог споразума стекли усвајањем Стратегије запошљавања у Републици Србији 2021–2026. године и пратећег Акционог плана за период од 2021. до 2023. године.

Мартиновић је подвукао да је Национална служба за запошљавање потписивањем овог споразума преузела конкретне задатке и да се једна од важних активности ове године односи на подстицаје послодавцима и незапосленима који се налазе на евиденцији Службе.

Он је прецизирао да је та служба данас расписала 13 јавних позива са различитим мерама подстицаја привреди и незапосленим лицима, од којих ће највећи број њих бити отворен до 30. новембра.

Мартиновић је додао да су јасно дефинисане категорије лица које су обухваћене подстицајима – међу њима су млади до 30 година, особе са инвалидитетом, старији од 50 година, Роми, неквалификована лица, жртве породичног насиља и други.

 

Извор/Фото: Влада Србије