Прекршајно кажњени помажу у ковид болници КБЦ Земун

Прекршајно кажњени помажу у ковид болници КБЦ Земун

02/04/2021 Off By BERB

Управа за извршење кривичних санкција Министарства правде Владе Републике Србије саопштила је данас да у ковид болници КБЦ „Земун“ седам лица извршава казну рада у јавном интересу, од којих су се два прекршајно кажњена лица добровољно јавила да помажу на допремању боца са кисеоником за најугроженије пацијенте.

Они преузимају боце кисеоника, од којих је свака тежине до 100 килограма, и колицима их пребацују до предвиђеног места. Један од њих је изразио жељу и да после истека казне остане волонтерски да ради како би помогао запосленима у овој установи.

Казна рада у јавном интересу извршава се на тај начин што се осуђена лица упућују у јавна комунална предузећа, домове културе, болнице и друге јавне установе, у којима обављају послове у корист друштвене заједнице на основу уговора о сарадњи.

Уговором између Управе за извршење кривичних санкција и јавних установа предвиђено је да лица обављају послове у јавном интересу, као што су чишћење и уређење зелених површина, паркова, стаза, фарбарско-молерских послова.

Лични допринос осуђеника у борби са коронавирусом је немерљив, имајући у виду да су лица у више завода још на почетку пандемије почела да израђују маске, одела, назувице, капе и да је само у КПЗ у Сремској Митровици произведено приближно милион комада заштитне опреме.

Такође, осуђена лица су показала солидарност на више начина са грађанима који су на разне начине угрожени током пандемије – одрицањем сувих оброка за најсиромашније, за кориснике Свратишта за децу у Београду, становнике поплављених подручја на југу Србије и друго, додаје се у саопштењу.