Гојковић: СНП је симбол културе Новог Сада, Војводине и Србије

Гојковић: СНП је симбол културе Новог Сада, Војводине и Србије

30/03/2021 Off By BERB

Потпредседница Владе Републике Србије и министарка културе и информисања Маја Гојковић присуствовала је Свечаној академији поводом обележавања 160 година од оснивања Српског народног позоришта и истакла да је СНП успео да превазиђе све недаће и неретко прилично неповољне околности по читав народ и државу, постане и остане симбол културе Новог Сада, Војводине и Србије.

 

Осврнувши са на историјат позоришне куће чији се 160. рођендан данас прославља, Гојковић је подсетила на све посленике културе који су учествовали у изградњи славног имена СНП-а а чији се допринос огледа у стварању и очувању националног и културног идентитета, врхунске глумце, уметнике и највећа имена која су режирала на сцени тог позоришта.

„Развојни пут овог позоришта потврда је да ентузијазам, труд, умеће и упорност великана који су играли на овим даскама побеђују и највеће зло, те да праве уметничке вредности увек нађу пут до публике и заузму почасно место на културној сцени“, изјавила је министарка културе.

Говорећи о значају СНП-а Гојковић је оценила да није случајно што назив тог позоришта садржи реч „народно“ имајући у виду да су се представе од самог његовог оснивања изводиле по читавој некадашњој Југославији, те да није било места које није угостило драмске, оперске и балетске извођаче Српског народног позоришта. Министарка културе истакла је да не треба заборавити и чињеницу да је најстарије српско професионално позориште на репрезентативан начин представљало нашу земљу и културу на бројним наступима у иностранству као и то да је често било домаћин најугледнијим кућама и уметницима из Европе и света.

Гојковић је том приликом нагласила да је у тренутку када се човечанство суочава с једним од највећих изазова у својој историји, управо култура та која делује као храна за душу и помаже да се лакше превазиђе свакодневица.

„Ситуација са пандемијом није први пример који показује да је култура можда и потребнија и делотворнија у тешким временима. Како је то давно приметио један од најпознатијих управника ове установе Антоније Хаџић, ̓позоришту је задатак да нас упозна са животом у свим нијансама његовим̕, и зато чврсто верујем да ћемо у скорој будућности поново моћи да уживамо у позоришним, балетским и оперским представама, без икаквих ограничења и дистанци“, рекла је Гојковић.

Министарка културе скренула је пажњу на важност институција културе чији значај превазилази границе једног града, региона, попут СНП-а и које уз то имају и изражени образовни карактер будући да је један од главних циљева Министарства културе и информисања стварања нове публике, у првом реду из редова генерација које стасавају у доба технолошке револуције.

 

„Како би данас млади боље упознали културу и уметност у свим облицима, мора се почети са оним што има неупитну вредност и из чега настају основе за све остало и савремено. Улога установа као што је Српско народно позориште у том процесу немерљива је. Љубав према глуми, игри, музици и уметности уопште, одржала је ову институцију и удахнула јој живот који траје и данас и верујем да ће трајати још дуго година“, закључила је Гојковић.

 

На прослави Дана позоришта, додељенa су највишa признања Српског народног позоришта, Златне и Сребрне медаље као и годишње награде и похвале члановима Српског народног позоришта за њихова значајна уметничка и професионална достигнућа.

 

 

Фото: kultura.gov.rs