Planiranje preventivnih mera za slučaj poplava

Planiranje preventivnih mera za slučaj poplava

23/03/2021 Off By BERB

„Држава је организована и спремна да унапреди систем за превентивно деловање у борби против евентуалних поплава и последица које оне могу изазвати“, рекао је министар унутрашњих послова Александар Вулин данас на оперативном састанку са припадницима Сектора за ванредне ситуације, представницима других надлежних министарстава и јавних предузећа.

 

На састанку је констатовано да се у наредном периоду услед обилнијих падавина и повећања температуре очекује топљење снега, што може изазвати повећање водостаја река, због чега се предузимају све превентивне мере и планирају активности како би одговор на евентуалне поплаве био правовремен и ефикасан.

 

Министар Вулин наложио је Сектору за ванредне ситуације и предузећу „Србијаводе“ да дефинишу сва критична места на водотоковима свих река и да се предузму све неопходне мере у циљу подизања безбедности наших грађана и спречавања настанка штете услед евентуалних поплава.

 

„Потребно је да Сектор за ванредне ситуације, заједно са „Србијаводама“ и Дирекцијом полиције сачине Оперативни план заштите и спасавања за реаговање у случају појаве бујичних поплава. Припремићемо се, да би људи били заштићени на најбољи могући начин“, поручио је министар Вулин.

 

Вршилац дужности помоћника министра и начелника Сектора за ванредне ситуације Лука Чаушић истакао је да је Министарство унутрашњих послова већ организовало превентивне састанке у осам округа и 43 локалне самоуправе на којима су дефинисане критичне тачке и предложене мере како би се предупредиле последице евентуалних поплава.

 

„На основу предложених мера већ имамо конкретне резултате. Идентификовали смо проблеме и предузели конкретне мере за њихово отклањање“, истакао је Чаушић и зaхвалио се министру Вулину на подршци.

 

Говорећи о предстојећој ситуацији, Чаушић је навео да је потенцијални проблем велика количина снега, због чега се предузимају сви превентивни кораци како би се  смањио ризик од поплава у наредном периоду на најмањи могући ниво.

 

Према његовим речима, Сектор за ванредне ситуације и специјалистички тимови за спасавање и рад на води спремни су да, уколико дође до поплава, реагују.

 

Директор „Србијавода“ Горан Пузовић похвалио је иницијативу министра унутрашњих послова Александра Вулина за организацију оваквог састанка, на који начин је, како је оценио, препозната потреба за превентивним деловањем свих надлежних служби и институција.

 

На састанку су, поред представника Сектора за ванредне ситуације МУП-а, присуствовали и директор РХМЗ проф. др Југослав Николић, директор ЈВП „Србијаводе“ Горан Пузовић, генерални директор ЕПС Милорад Грчић и генерални директор ОДС „Електродистрибуција“ Бојан Атлагић.