Skratiti proceduru dobijanja priključka na elektromrežu

Skratiti proceduru dobijanja priključka na elektromrežu

23/03/2021 Off By BERB

Потпредседница Владе Републике Србије и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, разговарала је данас са представницима НАЛЕД-а о ефикаснијим процедурама за добијање прикључка на електромрежу.

 

”Процедура прикључка на електричну енергију, према анализама Светске банке, тренутно траје 125 дана, а наш циљ је да та процедура траје највише 50 дана. Веома је важно за привреду, као и за потенцијалне инвеститоре, да се трошкови, број процедура и њихово трајање смањи и радићемо на томе са оператором дистрибутивног система”, рекла је Михајловићева.

 

Она је додала да је Србија посвећена унапређењу услова пословања и да је добијање прикључка на мрежу један од елемената који утиче на укупно рангирање Србије на Дуинг бизнис листи Светске банке.

”Ако смо могли да унапредимо систем издавања грађевинских дозвола да смо данас 9. на свету по том критеријуму, нема разлога да немамо бољу позицију и у другим областима. Тренутно смо 94. по добијању прикључка на електромрежу, а ми верујемо да можемо бити и 22, ако би процедуре биле ефикасније”, навела је Михајловићева.

 

Представници НАЛЕД-а представили су потпредседници Владе и њеном тиму резултате анкете спроведене међу привредницима и надлежним органима на локалном и републичком нивоу у вези са процедуром прикључења на електромрежу и предлозима да се смање трошкови и време трајања ове процедуре.