Zajednička poseta Vinči ambasadora Japana i Francuske i zamenika gradonačelnika Beograda

Zajednička poseta Vinči ambasadora Japana i Francuske i zamenika gradonačelnika Beograda

23/03/2021 Off By BERB

Nj.E. Takahito Kacumata, ambasador Japana i Nj.E. Žan-Luj Falkoni, ambasador Francuske, posetili su  gradilište kompleksa za upravljanje otpadom u Vinči.

 

Novi centar za preradu otpada u Vinči predstavlja dugoročno rešenje u oblasti upravljanja otpadom u Beogradu i prepoznatljiv partnerski projekat Srbije, Japana i Francuske.

 

Ambasadori, zamenik gradonačelnika Beograda i rukovodstvo Beo Čiste Energije d.o.o. obišli su radove na izgradnji nove sanitarne deponije, postrojenja za preradu procednih voda i postrojenja za reciklažu građevinskog otpada i uverili se da su delovi projekta neophodni za početak rada u završnoj fazi realizacije i da će se za nekoliko meseci komunalni otpad iz celog Beograda odlagati na novu sanitarnu deponiju.

 

Puštanjem u rad nove sanitarne deponije smanjiće se zagađenje od dopremljenog otpada i počeće planirani radovi na zatvaranju postojećeg smetlišta koja duži niz decenija predstavlja izvor zagađenja životne sredine.

 

Beo Čista Energija je uvaženim posetiocima predstavila i napredak radova na izgradnji elektrane na otpad čiji završetak je planiran u 2022. godini. Ovo novo postrojenje će omogućiti da se komunalni otpad koristi, umesto fosilnih goriva, kao izvor energije za domaćinstva u Beogradu.

 

Žan-Lui Falkoni, ambasador Francuske, izjavio je ovom prilikom:

Ovaj projekat, koji udružuje francuske, japanske i srpske partnere, od posebnog je značaja za Beograd i Srbiju, zbog izuzetno pozitivnog uticaja na životnu sredinu i ponovnog iskorišćenja otpada za proizvodnju toplotne i električne energije po najvišim međunarodnim standardima. Projekat  javno – privatnog partnerstva, prvi ove veličine u Srbiji, može poslužiti i kao model za druge projekte u oblasti životne sredine u Srbiji i zapadnom Balkanu.

 

Takahito Kacumata, ambasador Japana je ovom prilikom izjavio:

Projekat JPP za upravljanje otpadom u Beogradu značajan je u pogledu zaštite životne sredine i proizvodnje energije, i u skladu je sa „Inicijativom za saradnju na zapadnom Balkanu“ koju je premijer Abe pokrenuo 2018. godine, da podrži socijalno-ekonomske reforme zemalja zapadnog Balkana uključujući Srbiju, na putu pristupanja Evropskoj uniji. Nadamo se da će Japan, Francuska i Srbija i drugi partneri nastaviti da rade zajedno kako bi osigurali nesmetanu primenu ovog projekta.

 

Goran Vesić, zamenik gradonačelnika Beograda izjavio je:

Ovaj projekat jedan je od najznačajnijih za Grad Beograd jer će zagađenje životne sredine biti značajno smanjeno već sa početkom pružanja usluga tretmana i odlaganja otpada po ekološkim standardima. Otvaranjem nove deponije steći će se uslovi za saniranje i zatvaranje postojeće deponije u Vinči koja postoji već više od 40 godina, a spada u najneuređenije deponije u Evropi i jedna je od najvećih u svetu. Rešavanjem ovog višedecenijskog problema, pokazujemo da se konačno prema ekološkim pitanjima odnosimo kao i druge razvijene zemlje Evrope. Ovim projektom počinje jedan novi način tretiranja otpada u Beogradu, a po završetku svih postrojenja biće otvoreno više stotina novih radnih mesta.

 

Uprava preduzeća Beo Čista Energija je ovom prilikom izjavila:

Beo Čista Energija je izuzetno ponosna što je deo ovako značajne saradnje kojom se rešava jedan od najvećih ekoloških problema u Srbiji. I pored mnogih otežavajućih okolnosti koje je donela pandemija koronavirusa, zadovoljstvo nam je što se bližimo otpočinjanju korišćenja nove deponije što će ujedno biti i prvi veliki korak ka smanjivanju negativnih uticaja postojećeg smetlišta na životnu sredinu. Primenom strogih ekoloških standarda Evropske unije i međunarodne zajednice i najnovijih tehnologija, zajedno sa mnogobrojnim učesnicima u realizaciji projekta i partnerima, nastojimo da ovaj projekat bude primer dobre prakse i prepoznat kao izuzetan doprinos poboljšanju uslova života građana Beograda. Biće značajno smanjene emisije gasova staklene bašte, a proizvodnjom energije korišćenjem otpada i deponijskog gasa sa nove i postojeće deponije, umesto prirodnog gasa ili fosilnih goriva, procenjeno je da će projekat JPP u Vinči smanjiti emisiju štetnih gasova koji su ekvivalentni vrednosti od 250.000 tona CO2eq ugljen-dioksida godišnje.