Незапосленима у јуну додатних 60 евра, укупно 120 евра помоћи од државе

Незапосленима у јуну додатних 60 евра, укупно 120 евра помоћи од државе

20/03/2021 Off By BERB

Министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали изјавио је да је у трећем пакету помоћи привреди и грађанима, у износу од две милијарде евра,  једна од новина једнократна исплата свим незапосленима у износу од 60 евра.

 

„Било је недоумица око тога да ли помоћи само оне који су остали без посла током пандемије или свим незапосленима, и одлучено је да то буду сви незапослени којима ће држава у јуну исплатити 60 евра”, истакао је министар за ТВ “Прва”.

 

Он је додао да ће сви детаљи око те исплате бити познати када буде усвојена Одлука Владе Републике Србије.

 

„Прошле године помоћ је била усмерена ка томе да се одрже радна места, сада желимо да и онима који немају посао дамо једну врсту подршке и оптимизма, те да покрију неке своје трошкове. То је велика ствар. И још један показатељ колико је држава јака и жели да помогне свима“, каже Мали.

 

Подсећа да 28. априла креће пријава свих пунолетних грађана који желе 60 евра помоћи од државе, као и да ће првих 30 евра бити исплаћено у мају, а других 30 у новембру.

 

„Такође, сваки пензионер добиће 30 плус 30 евра, као и додатних 50 евра, што је укупно 110 евра. Незапослени такође могу да се пријаве и за ових 30 плус 30 евра, и уз ових 60 евра у јуну, добиће укупно 120 евра”, наглашава министар.

 

Мали истиче да ће помоћ од 100 евра добити и сви Срби са Косова и Метохије, укључујући и децу, док незапослени у јужној покрајини могу очекивати додатних 100 евра, односно укупно 200 евра.

 

„Држава је уз стабилне јавне финансије, нашла начин да се нађе грађанима, и оно што је председник Александар Вучић рекао, тако ћемо покрити целу годину. У мају идемо са првих 30 евра, у јуну са 60 додатних за незапослене, у септембру 50 евра за пензионере и у новембру идемо са последњих 30 евра“, каже Мали.

 

Када је реч о састанцима представника најугроженијих сектора са премијерком Аном Брнабић, Мали каже да је држава увек излазила у сусрет и налазила најприхватљивије решење за све.

 

“Имали смо састанке и са представницима музичке и евент индустрије, данас и са представницима филмске индустрије, такође и са фризерима и малим предузетницима, како би са свима њима допунили овај пакет. Знаћемо у наредних неколико дана ко ће још добити додатну помоћ”, нагласио је министар.

 

Министар подсећа да ће половину минималне зараде за три месеца по запосленом добити, осим микро, малих и средњих предузећа, и велика предузећа.

 

“Реч је о укупно 1.550.000 запослених. Пријава за март је у току. Ми ћемо 8.априла направити прву исплату за све који се пријаве до краја марта“, каже Мали.

 

Подсећа да у склопу трећег пакета, помоћ већ добијају најугроженији сектори, као што су ауто-превозници који ће добити шест месеци 600 евра по аутобусу.

 

„Имамо и још једну пуну минималну зараду коју ћемо исплатити угоститељима, туризму, туристичким водичима, рент-а-кар агенцијама, а помажемо и хотеле са 150 евра по соби, 350 по лежају”, рекао је Мали.

 

Наглашава да смо пакетима помоћи привреди избегли најгора сценарија, масовна отпуштања и затварање фабрика, јер је држава реаговала правовремено.

 

„Сада, уз масовну имунизацију, желимо да и даље сачувамо радна места, али и да помогнемо свим грађанима Србије, тако да на прави начин покријемо кризу изазвану пандемијом и наставимо даље са растом економије не нарушавајући макроекономску стабилност и здравље јавних финансија, а јавни дуг ће остати испод 60 одсто БДП-а“, каже Мали.

 

На питање како коментарише то што су светске рејтинг агенције „Мудис“ и “Фич рејтингс” повећале, односно задржале кредитни рејтинг Србије, Мали каже да је ово сјајна вест, јер су то највеће кредитне агенције на свету које детаљно гледају крвоток економије сваке земље и дају оцену, те да је у условима највеће кризе у свету изазване пандемијом, Србија добила сјајну оцену.

 

„То је потврда да су све економске мере и пакети помоћи државе дали резултате. Они већ знају да ми идемо и са трећим пакетом, агенција „Мудис“ очекује 5,2 одсто раст наше економије, ми очекујемо 6 одсто, али то су све огромне стопе раста. Кажу да нам је курс под контролом, инфлација такође, јавне финансије стабилне, имамо најмањи пад БДП-а, незапосленост мању него пре пандемије. Оцена ових агенција је важна за нас, јер, што је виши кредитни рејтинг, то су ниже каматне стопе, како за грађане, тако и за привреду и државу, и сигурнији сте за улагање, а то све показује економски напредак једне земље“, каже Мали.

 

Министар се осврнуо и на Закон о утврђивању порекла имовине и рекао да Пореска управа већ прикупља податке од релевантних институција који се тичу имовине и прихода.

 

Фото: Влада Србије