Закон о родној равноправности доноси добробит целом друштву

Закон о родној равноправности доноси добробит целом друштву

19/03/2021 Off By BERB

„Неретко промене у друштву изазивају отпоре и противљења, па ме не чуди да је тако и сада када треба да донесемо дугоочекивани Закон о родној равноправности, кровни за стварање друштва у којем све грађанке и грађани имају једнаке услове да живе, раде и напредују. Не могу да се не запитам за шта се противници заправо залажу – за насиље над женама, малтретирање и мобинг жена, за друштво у којем су жене дискриминисане и немају иста права као мушкарци?“, изјавила је данас потпредседница Владе Србије и председница Kоординационог тела за родну равноправност проф. др Зорана Михајловић.

 

Она је реагујући на петицију „Kоалиције за природну породицу“ да се забрани усвајање закона о родној равноправности, забрани дискриминације и истополним заједницама истакла да је Србија држава која се развија, у корак са светом и да је Средњи век далеко иза нас.

 

„Kада хоћете да промените нешто на боље често чујете: то не може. А када питате зашто не може, добијете оправдања која не стоје  и то све под велом застрашивања јавности да ће неко некога угрозити. Ако је неко угрожен то су жене – мање запослене, мање плаћене, изложене сексуалном узнемиравању, жртве породичног и партнерског насиља, дискриминисане само зато што су жене. Ми се залажемо за политику једнаких могућности. И када схватимо да само друштво у којем сви  имају једнака права, може да се развија и иде напред, тада ће нам свима бити боље. Родна равноправност није питање жена, већ универзална вредност која нам свима, и мушкарцима и женама, доноси добробит“, рекла је Михајловићева.

 

Фото: Влада Србије