Obeležen Dan Vojne akademije

Obeležen Dan Vojne akademije

18/03/2021 Off By BERB

Vojna akademija, institucija koja predstavlja temelj profesionalnog oficirskog kadra i prvu i najznačajniju uporišnu tačku oficirske profesije u Srbiji, danas je obeležila 171. godinu postojanja. Svečanosti su prisustvovali rektor Univerziteta odbrane general-potpukovnik doc. dr Goran Radovanović i načelnik Vojne akademije general-major prof. dr Bojan Zrnić.

Obeležavanje jubileja, 170 godina od osnivanja Vojne akademije, koje je bilo planirano prethodne godine, nije bilo moguće održati zbog pandemije koronavirusa.

– Nažalost, i ove godine Dan Vojne akademije proslavljamo u sličnoj situaciji, ovoga puta sa izvesnošću da će ljudski razum, sa naukom kao svojim najčistijim izrazom, savladati i ovaj problem. Bez obzira na teške okolnosti Vojna akademija je uspela da očuva kontinuitet u radu, održi kvalitet nastavnog procesa i postigne zapažene rezultate – rekao je načelnik Vojne akademije general Zrnić na svečanosti.

On je istakao da je nastavni proces sproveden kombinovanjem tradicionalne nastave sa platformom Univerziteta odbrane za učenje na daljinu.

– Organizovali smo i sproveli sve praktične oblike nastave, vežbe, gađanja i obuku u zimskim uslovima, promovisali novu generaciju potporučnika Vojske Srbije, primili na školovanje 145. klasu, akreditovali smo nove studijske programe s namerom da na bolji način pripremimo buduće oficire za rad u 21. veku čiji početak karakteriše dinamičan razvoj tehnologije. Preduzeti su i važni koraci za obogaćivanje unutrašnjeg kulturnog i intelektualnog života Vojne akademije i njenih kadeta – naglasio je general Zrnić.

Povodom Dana Vojne akademije organizovano je takmičenje za najbolju vojničku besedu na temu „Dajem vam primer, a ne zapovest“. Pobednik takmičenja je kadet druge godine Vojne akademije Branislav Belotić koji se prisutnima predstavio svojom besedom.

– Ima li ko među nama da se boji? Ima li ko da žali što je vojnik? Nema! Ma bre, imamo li mi šta preče od ovog danas? U nas Srba, otadžbina je uvek bila svetinja. Za nju živiš, daješ i žrtvuješ – besedio je kadet Belotić.

Poruka sa obeležavanja Dana Vojne akademije je da zajedničkim trudom i naporima, radeći na kvalitetu nastave, modernizaciji nastavne baze, kvalitetnoj selekciji kadeta i unapređivanjem uslova života i rada učine da Vojna akademija ostane dragulj u kruni uspeha i snage odbrane Republike Srbije.