Intenzivirati politički dijalog Srbije i BiH

Intenzivirati politički dijalog Srbije i BiH

17/03/2021 Off By BERB

Ministar spoljnih poslova u Vladi Republike Srbije Nikola Selaković i predsedavajući Savetu ministara BiH Zoran Tegeltija ocenili su danas u Sarajevu da su odnosi dveju država dobri i da ih karakteriše veliki broj bilateralnih sporazuma, ali i određena otvorena pitanja.

Na sastanku je istaknuto da je potrebno intenzivirati politički dijalog, uz ocenu da ima prostora za unapređenje ekonomskih odnosa, koji su inače veoma dobri.

Selaković je naveo da su zajednički infrastukturni projekti vezani za razvoj saradnje i povezivanje dveju država i svih građana, naglasivši da je prioritet auto-put Beograd–Sarajevo.

Ministar je izrazio zahvalnost na principijelnom stavu BiH u vezi sa poštovanjem teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije i nepriznavanja takozvane države Kosovo i zahteva Prištine za prijem u članstvo u međunarodnim organizacijama.

Selaković je ponovio da je Srbija suštinski zainteresovana za stabilnost BiH i kao garant Dejtonskog sporazuma podržava svaki dogovor koji postignu dva entiteta i tri konstitutivna naroda.

Sagovornici su konstatovali i da su Srbija i BiH jedna drugoj među najznačajnijim ekonomskim partnerima, a razgovorali su i o saradnji u borbi protiv pandemije koronavirusa.

Tegeltija je čestitao Srbiji na uspešnom procesu vakcinacije i izrazio zahvalnost na podršci i pomoći svim građanima BiH u tokom pandemije.

 

Izvor: Vlada Srbije/Foto: Ministarstvo spoljnih poslova