Kragujevac dobija novu kanalizacionu mrežu i regionalnu deponiju

Kragujevac dobija novu kanalizacionu mrežu i regionalnu deponiju

17/03/2021 Off By BERB

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u Vladi Republike Srbije Tomislav Momirović održao je danas sastanak sa gradonačelnikom Kragujevca Nikolom Dašićem u okviru promocije i realizacije projekta „Čista Srbija“, kojim je predviđena izgradnja kanalizacione mreže i regionalne deponije sa spalionicom u tom gradu.

Momirović je tom prilikom istakao da se početak radova na kanalizacionoj mreži, u dužini od 260 kilometara i novoj regionalnoj deponiji sa spalionicom, očekuje na jesen.

Prema njegovim rečima, ukupna vrednost investicije iznosi 190 miliona evra za izgradnju kanalizacije i tri postrojenja za preradu – u Stragarima, Batočinini i samom Kragujevcu, pri čemu će za deponiju sa postrojenjem za spaljivanje otpada biti opredeljeno 118 miliona evra.

Momirović i direktor kineske građevinske korporacije “CRBC” Džang Sjaojuen potpisali su nedavno komercijalne ugovore o projektovanju i izgradnji kanalizacione infrastrukture i o projektovanju i izvođenju radova na izgradnji infrastrukture za odlaganje komunalnog čvrstog otpada u Srbiji.

Ugovorima će biti omogućeno projektovanje i izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, kanalizacione mreže i pumpnih stanica u 65 lokalnih samouprava na 73 lokacije, kao i sanacija ili izgradnja regionalnih deponija na šest lokacija.

 

Izvor: Vlada Srbije