Михајловићева са „Зиђином“: Рудник „Чукару Пеки“ отвара се на лето

Михајловићева са „Зиђином“: Рудник „Чукару Пеки“ отвара се на лето

16/03/2021 Off By BERB

Потпредседница Владе Србије и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, одржала је данас састанак са Ђан Симингом, генералним директором кинеске компаније „Зиђин копер“, већинским власником РТБ-а Бор и генералним директором „Зиђин мајнинг“  Фу Феилонгом.

 

„Министарство и ресорна јавна предузећа из енергетског и рударског сектора су ту да вам помогну у реализацији инвестиције која је од изузетног значаја за државу. Ту смо да подржимо планиране пројекте, као и улагања у зелене технологије и активности усмерене на заштиту животне средине. Доста тога је стајало у претходном периоду, уз огроман труд Министарства и ЕМС-а покренули смо процесе и ствари се сада решавају“, рекла је Михајловићева.

 

На састанку је, између осталог, било речи о напајању електричном енергијом, реконструкцији трафо-станица у Мајданпеку, флотацијама Велики Kривељ и Бор 5, изменама Закона о рударству, те наставку рударских активности у руднику Велики Kривељ.

 

Саговорници су се договорили и да се организује посебан састанак са градоначелником Бора и локалном заједницом на тему пресељења мештана села Велики Kривељ.

 

Генерални директор „Зиђин мајнинг“ представио је активности компаније на отварању рудника „Чукару Пеки“ и известио потпредседницу да је отварање рудника планирано на лето. Пројектована су улагања од 474 милиона долара за развој и изградњу горње зоне рудника „Чукару Пеки“. На састанку је речено и да се почетком рада рудника бакра и злата „Чукару Пеки“ обезбеђују услови за експлоатацију ових руда са годишњим капацитетом од 3,3 милиона тона и повећање производње концентрата бакра, што је значајно због раста БДП-а и отварања нових радних места.

Састанку су присуствовали и директорка „Електромреже Србије“, директор Института Бор, као и представници амбасаде НР Kине у Србији.