Dogovor o uslovima ulaska naših turista u Grčku krajem marta

Dogovor o uslovima ulaska naših turista u Grčku krajem marta

16/03/2021 Off By BERB

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija u Vladi Republike Srbije Tatjana Matić najavila je danas da će ministar turizma Grčke Haris Teokaris 30. marta doputovati u Beograd radi finalizacije dogovora o uslovima ulaska naših turista u tu zemlju.

Matić je u izjavi za Televiziju “Prva” navela da su sa grčkom stranom dogovoreni svi tehnički detalji o digitalnim sertifikatima koji bi trebalo da omoguće lakši ulaz građanima koji su vakcinisani, ali će isto tako oni koji imaju antitela, odnosno negativan PCR test moći da pređu granicu.

Grci zadržavaju pravo da na granici rade nasumične PCR testove, što će zavisiti od epidemijske situacije u Srbiji, istakla je ona i dodala da ukoliko ne budemo na crvenoj listi kada sezona počne, neće biti potrebe za nasumičnim testovima.

Prema njenim rečima, bez obzira na bilateralne dogovore koje ćemo uspostaviti ključ će biti u epidemijskoj situaciji i u Srbiji i u Grčkoj, jer trenutno ni tamo situacija nije sjajna.

Ministarka je prenela da je za ulazak u Hrvatsku i dalje neophodan samo PCR test, ali se čeka i konačan stav EU o digitalnom sertifikatu, odnosno takozvanom kovid pasošu.

Takođe, kako je napomenula, i u Tursku se ulazi sa PCR testom, ali je ta zemlja uvela novu meru koja se primenjuje od juče, a to je da se popuni elektronski sertifikat 72 časa pre ulaska i da kod koji dobijete prilikom popunjavanja sertifikata imate na mobilnom telefonu ili u nekom drugom digitalnom formatu, koji pokažete prilikom ulaska u Tursku.

Matić je najavila da se odluka o takozvanim kovid pasošima u EU očekuje sutra, ali da taj dokument treba da razmatraju Savet EU i Evropski parlament, uz napomenu da o tome postoji velika podeljenost među članicama Unije.

Evropska unija je, kako je ocenila, daleko od toga, budući da se neke njene članice otvoreno protive takvoj diskriminaciji jer se razmišlja o izdavanju dokumenta u trenutku kada većina Evropljana ne može uopšte da primi vakcinu.

Prema njenim rečima, suština digitalnog sertifikata jeste da omogući lakšu proveru zdravstvenog stanja građana EU koji bi da putuju, ali on ne propisuje koju vakcinu treba primiti da bi se putovalo u Uniju.

Ministarka je prenela da sertifikat nije usmeren na ograničavanje, jer ne sadrži samo podatak o vakcinaciji, već i o antitelima ukoliko je neko preležao COVID-19, kao i o PCR testu.

U obaveštenju koje je naša zemlja dobila, nigde se nije navodilo da će isključivo vakcine koje imaju licencu Evropske agencije za lekove biti predmet ovakvog jednog sertifikata, ali nije nemoguće da budu samo te vakcine, navela je Matić.

Ona je konstatovala da taj dokument, s obzirom na sve navedeno, treba da olakša kretanje i ljudima koji neće biti vakcinisani iz objektivnih ili subjektivnih razloga.

 

Izvor: Vlada Srbije