Podrška razvoju nedovoljno razvijenih opština

Podrška razvoju nedovoljno razvijenih opština

15/03/2021 Off By BERB

Kabinet ministra bez portfelja zaduženog za razvoj nedovoljno razvijenih opština Vlade Republike Srbije saopštio je danas da je Vlada usvojila Uredbu o utvrđivanju Programa podrške unapređenju razvoja nedovoljno razvijenih opština za 2021. godinu, koja će omogućiti brži razvoj najsiromašnijih delova zemlje.

Program podrške unapređenju razvoja nedovoljno razvijenih opština jedan je od osnovnih ciljeva Vlade Srbije kako bi se kroz sistemsku podršku podstakao regionalni razvoj na čitavoj teritoriji zemlje i omogućio brži razvoj opština koje prema stepenu razvijenosti spadaju u četvrtu kategoriju, odnosno čiji je stepen razvijenosti ispod 60 odsto republičkog proseka.

Uredba se zasniva na podizanju kapaciteta u oblasti izrade projektno-tehničke dokumentacije, planske dokumentacije, izgradnje i rekonstrukcije infrastrukturnih objekata od značaja za nedovoljno razvijene opštine i opremanje objekata u svojini jedinica lokalne samouprave.

Takođe, cilj je da se poveća životni standard sadašnjih generacija, uz povećanja svih razvojnih potencijala budućih generacija.

Ministar bez porftfelja zadužen za razvoj nedovoljno razvijenih opština Novica Tončev izrazio je zadovoljstvo zbog toga što je ova uredba usvojena na inicijativu kabineta na čijem je čelu.

On je ukazao na to da sada sve opštine iz ove kategorije mogu za svoje projekte da zatraže i finansijsku podršku koja im je neophodna kako bi brzo i efikasno realizovale nove i završile neke stare planove i poduhvate.

Tončev je izneo uverenje da će ljudi biti još jače motivisani da iskoriste ovu priliku za stvaranje okolnosti u kojima može da se radi i od tog rada lepo živi.

Javni poziv biće objavljen u „Službenom glasniku Republike Srbije“ i na sajtu Kabineta www.rnro.gov.rs, dodaje se u saopštenju.

 

Izvor: Vlada Srbije