Omogućiti ženama jednaka prava i mogućnosti na tržištu rada

Omogućiti ženama jednaka prava i mogućnosti na tržištu rada

11/03/2021 Off By BERB

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Republike Srbije Darija Kisić Tepavčević učestvovala je danas u Novom Sadu na sednici Socijalno-ekonomskog saveta na temu društvenog i radnog položaja žena.

Kisić Tepavčević je poručila da ženama treba omogućiti jednaka prava i mogućnosti, i to ne zato što su žene, već što su odgovorne, savesne i sposobne da obavljaju svaku vrstu posla i dužnosti koje im se povere.

Ministarka je istakla da svaki dan treba da bude posvećen poboljšanju položaja žena u društvu, jer se, na žalost, u 21. veku i dalje govori o potrebi postojanja ravnopravnosti polova.

Ona je ocenila da je na tom planu dosta učinjeno u prethodnom periodu, ukazavši na to da nikada nije bilo više žena u Vladi i Skupštini Srbije, kao i na ključnim mestima u državi.

Kisić Tepavčević je, međutim, napomenula da su žene i dalje u ranjivim grupama društva, i to naročito Romkinje, žene sa invaliditetom, kao i žene u ruralnim sredinama, pri čemu se one često nalaze u nepovoljnijoj poziciji i kada je u pitanju tržište rada.

Ministarka je navela podatak da su na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje, od ukupnog broja prijavljenih nezaposlenih osoba, više od 56 odsto žene, a približno 190.000 žena bez posla je duže od 12 meseci.

Prema njenim rečima, u 2020. godini zaposleno je približno 210.000 osoba, od kojih su 55 odsto bile žene, a u toku januara i februara ove godine oko 30.000, među kojima je 57 odsto žena.

U okviru programa „Moja prva plata“ zaposlene su 8.224 osobe, od kojih je približno 5.000 žena, što nam govori o tome da one koriste svaku priliku koja im se pruži i da zato treba da imaju jednaka prava i mogućnosti kao i muškarci, zaključila je Kisić Tepavčević.

 

Izvor: Vlada Srbije