Гојковић отворила изложбу слика Милоша Шобајића

Гојковић отворила изложбу слика Милоша Шобајића

05/03/2021 Off By BERB

Потпредседница Владе Републике Србије и министарка културе и информисања Маја Гојковић отворила је изложбу слика нашег истакнутог уметника Милоша Шобајића којом се истовремено отвара и нови галеријски простор у центру Београда и додала да је за културну сцену Србије важно што ће ова дела бити део трајне уметничке поставке „Комбанк дворане“, чији ће посетиоци добити привилегију коју имају љубитељи уметности у 40 музеја широм света у којима се налазе остварења нашег уметника.

 

„Пред нама су дела сликара о којем је у Паризу, Београду и Лондону објављено пет монографија, у којима су уводне речи дали велики ствараоци међу којима и нобеловац Петер Хандке, што сведочи о уметничкој вредности и међународном признању његовог рада“, истакла је министарка културе.

Том приликом Гојковић је нагласила да се величина једног дела не огледа само у бојама и изразима, већ и у порукама и мислима које изазивају и додала да захваљујући ауторовим  сликама, скулптурама и инсталацијама које приказују обичног човека у суочавању са свакодневним животом, могу да се наслуте и препознају сви страхови савременог човека, који се неретко осећа изгубљеним у ери глобализације.

„Његова уметност чини се као одбрана интегритета и идентитета не само појединца, него и читавих народа. Кључна порука јесте вапај за слободом, у истинском значењу те речи, где човек није роб ни технологије, ни времена, ни идеологија“, напоменула је министарка културе.

Гојковић је изјавила да је претходних година, захваљујући самосталним изложбама, које су организовали музеји, галерије и центри за културу, публика широм Србије имала прилику да види дела Милоша Шобајића и истакла да ова београдска изложба представља још једну могућност да се љубитељима уметности приближи неспоран квалитет ликовног израза аутора чији су радови скоро педесет година присутни у европским и светским галеријама.

Министарка културе подсетила је да је немали број српских сликара пут у врхове ликовне уметности, неретко трновит и увек захтеван, започињао у домовини, да би стваралачки зенит српски уметници доживели у Паризу и другим светским метрополама.

„Упорност и посвећеност послу јачи су од свих препрека, захваљујући чему је Србија широм света препозната као земља из које долазе сликари чији таленти не заостају за најпознатијим савременицима“, закључила је Гојковић.