Повезивање у енергетици заједнички интерес целог региона

Повезивање у енергетици заједнички интерес целог региона

05/03/2021 Off By BERB

Потпредседница Владе Републике Србије и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, рекла је данас да је заједнички циљ у сарадњи Србије са Републиком Српском да будемо још бржи и ефикаснији у реализацији пројеката, јер повезивање у области енергетике доприноси напретку читавог региона.

 

Михајловићева је после састанка са министром енергетике и рударства Републике Српске Петром Ђокићем у Влади Србије рекла да је изградња хидроелектрана на Горњој Дрини значајна не само за Србију и Босну и Херцеговину, него и за цео регион, као што је и изградња Трансбалканског коридора за пренос електричне енергије пројекат од регионалног значаја.

“Регионална сарадња је услов да цео регион напредује, јер не може једна држава да иде напред ако не напредују и остали. Зато и кад говоримо о томе шта можемо да урадимо да људи с обе стране Дрине имају бољи живот и виши стандард и да остану да живе у својим срединама, говоримо једним гласом”, рекла је Михајловићева.

Она је подсетила да су у ресору саобраћаја у претходном периоду завршени или започети многи заједнички пројекти са Републиком Српском, од изградње моста Братољуб, преко ауто-пута Сремска Рача – Kузмин, до пројекта новог аеродрома у Требињу.

“Показали смо да знамо како да водимо пројекте и оно што нам је сада циљ у области енергетике, то је да будемо још бржи и још активнији”, навела је потпредседница Владе.

Она је најавила да је у плану да се гради и гасна интерконекција која ће повезати Републику Српску на гасовод Балкански ток, чија је инвестициона вредност 47 милиона евра, као и да ће у наредних седам до десет дана бити потписан споразум између „Србијагаса“ и гасне компаније из Републике Српске у вези са гасификацијом на територији Републике Српску.

Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић захвалио је потпредседници Владе на спремности да се даље развијају заједнички пројекти и унапређује сарадња и нагласио да очекује да и у области енергетике допринесе остваривању значајних резултата, као што је већ урадила у ресору саобраћаја.

“Изградња хидроелектрана на горњем току Дрине пројекти су од великог значаја и за Србију и за Босну и Херцеговину, а тиме и за Републику Српску, и верујем да ћемо ускоро успети да наставимо са њиховом реализацијом, јер се сви постојећи проблеми разумним понашањем могу превазићи. За нас је веома важна и сарадња у области гасификације, јер је намера Републике Српске да се повеже на гасовод Балкански ток, који је Србија већ изградила на својој територији”, рекао је Ђокић.

Он је додао да је на састанку разговарано и о изградњи интерконекције 110 кВ далековода између Љубовије и Сребренице, као и о сарадњи у области инспекцијског надзора.