Potpisana Povelja ženske solidarnosti

Potpisana Povelja ženske solidarnosti

05/03/2021 Off By BERB

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave Vlade Republike Srbije saopštilo je da su gradonačelnice i predsednice opština danas potpisale Povelju ženske solidarnosti, čime su se obavezale na to da će, bez obzira na svoju partijsku pripadnost, sarađivati i zajednički delovati u cilju dostizanja pune rodne ravnopravnosti u Srbiji 21. veka.

Potpisivanje ove povelje je prvi korak u osnivanju Mreže gradonačelnica i predsednica opština u Srbiji, koja je pokrenuta na inicijativu ministarke državne uprave i lokalne samouprave Marije Obradović, uz podršku Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Srbiji.

Obradović je ocenila da potpisivanje Povelje ženske solidarnosti predstavlja mali simbol dobre volje između 22 gradonačelnice i predsednice opština.

U Srbiji smo dostigli kvantitet kada je u pitanju rodna ravnopravnost i to jeste za ponos, ali ovom mrežom žena želimo da kvalitet njihovog rada, koji nije upitan, učinimo vidljivijim, poručila je ministarka.

Ona je naglasila da nikada do sada u Srbiji nismo imali 22 gradonačelnice i predsednice opština, napomenuvši da je Ministarstvo danas, uz podršku UNDP-a, okupilo ove dame koje vode gradove i opštine sa ciljem da se upoznaju, povežu i razmene iskustava, ali i da shvate da imaju sestrinsku podršku.

Na vama je da razvijate kontakte, da razumete da na 21 mestu imate sestru koja može da pomogne, pri čemu je 15 od njih prvi put na ovakvoj funkciji, kao i da je resorno ministarstvo vaša roditeljska kuća, čija su vrata otvorena i gde možemo da vam pomognemo i da vas podržimo, poručila je Obradović.

Stalna predstavnica UNDP-a u Srbiji Fransin Pikap navela je da je taj program posvećen dostizanju rodne ravnopravnosti, a jedan od načina da se taj cilj ostvari jeste veći broj žena na rukovodećim pozicijama, kao i njihovo osnaživanje i umrežavanje.

Ona je najavila da će, u partnerstvu sa Ministarstvom za državnu upravu i lokalnu samoupravu, UNDP pomoći rad Mreže gradonačelnica i predsednica opština, kroz nadgradnju njihovih znanja i veština i podršku komunikaciji među članicama.

Potpisivanjem Povelje ženske solidarnosti, žene na čelu lokalnih samouprava u Srbiji potvrdile su spremnost da deluju solidarno, odlučno i hrabro, i da svojim primerom podstaknu druge žene u javnom i političkom životu na udruživanje i budu uzor budućim generacijama žena, poručila je Pikap.

Ona je izrazila uverenje da će im zajedničko delovanje, uzajamna podrška i razmena ideja i dobrih praksi pomoći da uspešno vode svoje gradove i opštine ka održivom društveno-ekonomskom razvoju, poboljšanju kvaliteta života građana i građanki i unapređenju rodne ravnopravnosti u lokalnim zajednicama.

Cilj današnjeg okupljanja bio je međusobno povezivanje i razmena iskustava žena koje su izabrane na funkcije gradonačelnica i predsednica opština, kako bi se odredili dalji koraci u njihovoj međusobnoj saradnji i precizirao vid podrške koji im je najpotrebniji da bi prevazišle izazove u svojim lokalnim sredinama.

 

Izvor: Vlada Srbije