Obezbeđivanje jednakih prava i mogućnosti osobama sa invaliditetom

Obezbeđivanje jednakih prava i mogućnosti osobama sa invaliditetom

01/03/2021 Off By BERB

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Republike Srbije Darija Kisić Tepavčević uručila je danas, povodom 1. marta – Međunarodnog dana invalidskih kolica, nagrade dobitnicima na Konkursu za nagradu J=DNAKI i Foto-konkursu „Srbija bez barijera“.

Nagrade su predali i vršilac dužnosti direktora Uprave za zajedničke poslove republičkih organa Dejan Matić, pomoćnica ministra u Sektoru za zaštitu osoba sa invaliditetom Biljana Barošević i izvršna direktorka Nacionalne organizacije osoba sa invaliditetom Srbije Ivanka Jovanović.

Kisić Tepavčević je poručila da će resorno ministarstvo učiniti sve da pokaže da je Srbija bez barijera, zemlja u kojoj su omogućena jednaka prava i mogućnosti za sve građane i da će posebnu pažnju usmeriti na osobe sa invaliditetom, jer one to zaslužuju.

Ona je najavila da će Ministarstvo nastaviti da podržava rad organizacija osoba sa invaliditetom, podsetivši na to da je u toku dodela sredstava na Programskom konkursu za unapređenje položaja osoba sa invaliditetom u Republici Srbiji u 2021. godini, na kojem će biti raspodeljeno 250 miliona dinara.

Prema njenim rečima, Ministarstvo će podržati rad 33 saveza sa 513 lokalnih organizacija u Srbiji, čime će se obezbediti uključivanje velikog broja osoba sa invaliditetom u različite inkluzivne programe i aktivnosti.

Kisić Tepavčević je ukazala na to da je danas raspisan Javni poziv za dodelu sredstava za poboljšanje uslova rada u preduzećima za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom u 2021. godini, na kome će biti dodeljeno 175 miliona dinara.

Povodom Međunarodnog dana invalidskih kolica, na istočnom ulazu u Palatu Srbija prvi put su postavljena dezinfekciona vrata prilagođena osobama sa invaliditetom, sa rampom za kolica i mlaznicama koje obuhvataju dezinfekciju invalidskih kolica, kao i zvučnom i svetlosnom signalizacijom, pa su pristupačna za slepe i gluve osobe.

Vršilac dužnosti direktora Uprave za zajedničke poslove Dejan Matić naveo je da ugradnja dezinfekcionih vrata predstavlja još jednu u nizu aktivnosti koje Vlada Srbije realizuje u cilju stvaranja društva u kome su svi građani jednaki.

Matić je naglasio da će ta uprava i ubuduće podržati sve aktivnosti usmerene na unapređenje položaja osoba sa invaliditetom, budući da je zadatak i cilj svih republičkih organa da svi građani imaju jednake mogućnosti.

Predsednica Udruženja „Budimo bezbedni“ Dea Đurđević iskazala je zahvalnost predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, ministarki Kisić Tepavčević i pomoćnici ministra Barošević na ogromnoj podršci osobama sa invaliditetom i njihovim organizacijama, poručivši da će zajedničkim naporima osobe sa invaliditetom i država i dalje raditi na Srbiji bez barijera.

Kristina Grbović, koja je nagrađena za fotografiju „Roditeljstvo bez barijera“, rekla je da su nagrade veliki podsticaj za sve nagrađene i da je fotografijom, na kojoj je sa svojom petogodišnjom ćerkom Magdalenom, želela da pošalje poruku da je roditeljstvo sa i bez invaliditeta podjednako lepo.

 

Izvor: Vlada Srbije