Bez smanjenja trgovinske razmene sa Belgijom u vreme pandemije

Bez smanjenja trgovinske razmene sa Belgijom u vreme pandemije

01/03/2021 Off By BERB

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali razgovarao je danas sa ambasadorom Kraljevine Belgije Kunradom Adamom o ekonomskim odnosima dveju zemalja i borbi protiv pandemije koronavirusa.

Mali je istakao da je Srbija u 2020. godini, u vreme pandemije COVID-19, ostvarila najbolji rezultat u Evropi, kada je u pitanju privredni rast.

Ministar je ocenio da pokazatelj toga da su sprovedene mere dale rezultat predstavlja i činjenica da je tokom 2020. godine, odnosno u godini najveće svetske ekonomske krize, izazvane pandemijom, ostvarena veća naplata domaćeg poreza na dodatu vrednost u odnosu na 2019. godinu.

On je ukazao i na veliki značaj trećeg paketa ekonomske podrške privredi i građanima Srbije za očuvanje privrednog ambijenta i životnog standarda stanovništva.

Prema njegovim rečima, značajna je i masovna vakcinacija koja se sprovodi u Srbiji, pri čemu su građanima na raspolaganju četiri besplatne vakcine različitih proizvođača.

Mali je naveo i podatak da je Srbija prema broju vakcinacija na milion stanovnika na prvom mestu u regionu i na drugom mestu u Evropi.

Na sastanku je rečeno i da, i pored pandemije, obim trgovinske razmene između Srbije i Belgije nije smanjen tokom 2020. godine.

Adam je izrazio očekivanje da će u narednom periodu još više porasti interesovanje investitora iz Belgije za ulaganja u Srbiju.

Tom prilikom bilo je reči i o Programu ekonomskih reformi (ERP), koji sadrži detaljan prikaz strukturnih reformi koje Vlada Srbije planira da sprovede u naredne tri godine.

 

 

Izvor: Vlada Srbije