Ogroman značaj Vukove nagrade za srpsku kulturu i savremeno stvaralaštvo

Ogroman značaj Vukove nagrade za srpsku kulturu i savremeno stvaralaštvo

25/02/2021 Off By BERB

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković izjavila je danas da Ministarstvo prepoznaje značaj Vukove nagrade i njenog doprinosa vrednovanju dostignuća iz našeg stvaralaštva, negovanju tradicije i predstavljanju srpske kulture u svetu.

Gojković je na svečanoj dodeli te nagrade u Predsedništvu Srbije istakla da je Ministarstvo kulture i informisanja čvrsto opredeljeno ka osnaživanju oblasti kulturnog nasleđa i savremenog stvaralaštva, kao dve žile kucavice svake kulture.

Ona je napomenula da bez uzajamnog prožimanja dva elementa: čuvanja baštine i tradicije i ulaganja u sadašnjost i samim tim u budućnost, nema ni jake države ni srećnog društva, podsetivši na to da nema mnogo nagrada koje imaju ovako dugu tradiciju i čiji su nosioci najznačajnije ličnosti našeg kulturnog života.

Činjenica da su Vukovu nagradu poneli velikani srpske kulture kao što su naš nobelovac Ivo Andrić, Desanka Maksimović, Vasko Popa, Dobrica Ćosić i mnogi drugi, predstavlja veliku čast kako za prethodne, tako i za ovogodišnje dobitnike, daje podstrek za budući rad, ali nosi i nemalu dozu odgovornosti u daljem stvaranju, rekla je Gojković.

Potpredsednica Vlade je navela da Ministarstvo aktivno radi na decentralizaciji kulturnog života i na jačanju kulturne diplomatije jer je među današnjim i ranijim dobitnicima Vukove nagrade veliki broj onih koji su stvarali i živeli u manjim sredinama, kao i umetnika koji su postigli veliki uspeh i širom sveta.

Ukoliko želi da ima visoke domete, kulturna scena ne sme da bude ni rob pseudoelite, niti treba da bude usmerena isključivo na domaću publiku. Kultura mora da pripada svima, a kvalitetni kulturni sadržaji su najefikasniji put za bolju sliku o našoj zemlji u međunarodnim okvirima, poručila je ona.

Prema njenim rečima, još je jedan bitan pravac razvoja naše kulture, a to je uvođenje umetnosti i kulturnih sadržaja u škole, imajući u vidu da je obrazovanje jedna od ključnih uloga ustanova kulture.

Gojković je najsrdačnije čestitala svim ovogodišnjim dobitnicima i poručila im da su ne samo nosioci vrednih priznanja, već i nastavljači Vukovog dela, neimari naše kulture i čuvari naše kulturne baštine za buduće generacije i da moraju biti istovremeno i ponosni i svesni podsticaja koje donosi ovo vredno priznanje.

 

Izvor: Vlada Srbije