“Rio Tinto” će morati da poštuje najbolje ekološke standarde

“Rio Tinto” će morati da poštuje najbolje ekološke standarde

25/02/2021 Off By BERB

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je danas, povodom potencijalnog otvaranja rudnika jadarita kod Loznice od strane kompanije “Rio Tinto”, da će se poštovati standardi za zaštitu životne sredine i da Srbija neće dozvoliti da se litijum izvozi kao sirovina.

Brnabić, koja sa ministrima odgovara na pitanja poslanika u Skupštini Srbije, poručila je svim građanima naše zemlje, posebno Loznice, da će najveća pažnja biti posvećena elaboratu o zaštiti životne sredine i da će od kompanije ”Rio Tinto” biti zahtevano da se pridržava najboljih ekoloških standarda.

Ona je dodala da je u toku studija procene uticaja na životnu sredinu, koja bi trebalo da bude završena do juna, uz napomenu da, dok se to ne završi, neće biti donate finalne odluke o daljem toku projekta.

Rudnik koji se planira bio bi podzemni i neće ugroziti obradive površine, objasnila je premijerka i prenela da se, kada je reč o deponiji, razgovara o dve lokacije.

Brnabić je navela da će to biti čvrsti otpad i neće ugroziti životnu sredinu, naročito reku, i napomenula da je otvorena da razgovara i sa lokalnim stanovništvom o tome.

Prema njenim rečima, javni interes je ulaganje kompanije od više od 1,5 milijardi evra i to što nalazište Srbiji obezbeđuje 10 odsto svetskih rezervi litijuma, a ”Rio Tinto” dobija pravo na eksploataciju.

Biće nemoguće litijum izvoziti iz Srbije kao sirovinu, moramo da pravimo poluproizvod ili finalni proizvod da bi mogla ekonomija da se razvija, predočila je ona i objasnila da bi Srbija mogla da postane evropski centar za proizvodnju baterija, električnih automobila i drugih proizvoda od litijuma.

Brnabić je ocenila da je i sama pomenuta investicija, uz maksimalno poštovanje svih životnih standarda, prilika za Srbiju koju ne smemo da propustimo.

Ona je naglasila da će, kada ”Rio Tinto” bude prodavao litijum morati da dokaže da su poštovali sve stadarde životne sredine.

Premijerka je, govoreći o povećanju rudne rente, istakla da je ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović pokrenula to pitanje, da se razmišlja o tome, ali i da je važno da postoji stabilan okvir za investitore.

Istovremeno, Brnabić je, odgovarajući na pitanje o beogradskom metrou, navela da su u budžetu obezbeđena sredstva za studije izvodljivosti,  projektno-tehničku dokumentaciju i za početak gradnje, koji je planiran za kraj godine.

Ona je podsetila na to da je Vlada Srbije potpisala predugovore sa kineskim i francuskim kompanijama koje će raditi na izgradnji metroa.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović naveo je da će u novembru početi radovi na izgradnji depoa za beogradski metro u Makišu, a da će nakon toga krenuti izgradnja prve linije od Železnika do Mirijeva.

Momirović je predočio da će za dve godine početi izgradnja druge linije od Zemuna do Mirijeva, preciziravši da je vrednost investicije za prve dve linije metroa 4,4 milijarde evra, a da je u planu izgradnja i treće linije.

Ministar je najavio da će prva linija biti završena do 2028. godine, a druga do 2030. godine.

Predsednica Vlade je istakla da je gasovod “Balkanski tok” višestruko važan za Srbiju, jer se time dobija više gasa, širi se gasovodna mreža kroz celu zemlju, doprinosi novim investicijama i zaštiti životne sredine, a njime smo postali i tranzitna zemlja za gas.

“Balkanski tok” znači dve stvari. Prva je da imamo još jedan izvor gasa, odnosno da smo energetski bezbedniji i stabilniji, da smo obezbedili važan energent za dalji razvoj privrede, ali i izuzetno važan energent u oblasti zaštite životne sredine, objasnila je premijerka.

Druga stvar, kako je precizirala, jeste da je “Balkanski tok” omogućio Srbiji da od zemlje koja kupuje gas, postane tranzitna zemlja za gas i naplaćuje tranzitnu taksu koja će ulaziti u naš budžet.

Prema njenim rečima, pomenuti gasovod će omogućiti da se gasovodna mreža širi po Srbiji, a posebno u onim mestima u kojima do sada nije bilo investicija.

Želimo do tih mesta da dovedemo gas, kako bismo mogli da privučemo investitore, podvukla je premijerka i naglasila da će Kragujevac biti prvi grad u Srbiji gde će biti ugašene kotlarnice na mazut i ugalj, a umesto toga biće priključen gas.

To će značajno smanjiti zagađenje vazduha, ocenila je predsednica Vlade i najavila da će do kraja mandata ove vlade stare kotlarnice na mazut i ugalj biti zamenjene u mnogim gradovima u Srbiji.

 

 

Izvor: Vlada Srbije