Narodna biblioteka Srbije nezamenjiva institucija na kulturnoj sceni

Narodna biblioteka Srbije nezamenjiva institucija na kulturnoj sceni

26/02/2021 Off By BERB

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković istakla je danas, na svečanosti povodom 189 godina postojanja Narodne biblioteke Srbije, da naša zemlja zaslužuje da ima centralnu ustanovu koja vodi računa o tradiciji i istovremeno prati savremene trendove u bibliotekarstvu.

Gojković je poručila da savremeno doba nameće Narodnoj biblioteci Srbije nove izazove, na prvom mestu digitalizaciju građe i popularizaciju čitanja kod mlađe publike.

Ona je primetila da se često čuje da ovo nije vreme knjige i da živimo u doba nepovoljnom po književnost, jer je u svakodnevnom životu knjige i pisanu reč zamenila komunikacija putem elektronskih uređaja.

Ipak, kada se razbistri magla površnosti i dođe do suštine, dobija se jasna slika da knjiga i pisana reč ne samo da imaju svoje poštovaoce, već da se njihov broj povećava. Poseta sajmovima knjiga u našoj zemlji u konstantnom je porastu, istakla je potpredsednica Vlade.

Gojković je izrazila zadovoljstvo zbog činjenice da u gotovo svakoj biblioteci u Srbiji raste broj članova, naročito mladih, kao i knjižni fond, što ohrabruje i govori o tome da književnost nikada neće izaći iz mode niti postati marginalizovana.

Potpredsednica Vlade je dodala da negovanjem kulture čitanja učimo i razvijamo svest, kako ličnu tako i kolektivnu, da nas knjige mogu odvesti do mesta za koja nismo ni mogli da pretpostavimo da postoje, do ljudi i ličnosti koji su obeležili različite epohe, do događaja koji su menjali civilizacije.

Ona je ocenila da je Narodna biblioteka Srbije, osnovana nedugo nakon obnavljanja srpske državnosti, tokom bezmalo dva veka svog postojanja nezamenjiva institucija na kulturnoj sceni Srbije i nije samo čuvar našeg kolektivnog sećanja, već i autentični savremenik.

Prema njenim rečima, Narodna biblioteka Srbije je podjednako sa državom učestvovala u svim njenim usponima i zajedno delila teška vremena.

Nema puno naroda i država kojima je pisana reč toliko značila za opstanak, kao što je to slučaj kod nas. U ovoj biblioteci čuvaju se neprocenjivi rukopisi naše nacionalne i kulturne baštine, koji nam pomažu da, sagledavajući ono što smo bili i što smo sada, postavimo bolje temelje za ono što ćemo biti, zaključila je Gojković.

 

 

Izvor: Vlada Srbije