Bezbednije štampanje testova za malu maturu

Bezbednije štampanje testova za malu maturu

25/02/2021 Off By BERB

Prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić istakao je danas, tokom posete Zavodu za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja, da je ta ustanova sada infrastrukturno osposobljena da štampa sve testove za probni završni ispit za učenike osmog razreda.

Ružić je rekao da se štampanje testova za probni završni ispit, koji je zakazan za 26. i 27. mart, privodi kraju, a naredne nedelje počinje štampanje testova za završni ispit koji je planiran za 23, 24. i 25. jun.

Prema njegovim rečima, Vlada je obezbedila Zavodu prošle godine mašinu za štampanje testova, a ove godine dobili su još jednu, te su tako postignuti dovoljni kapaciteti, dobijen je bolji kvalitet štampe i ostvarena bolja bezbednost celog procesa rada.

Cilj nam je da sve aktivnosti u ovoj školskoj godini uspešno završimo bez obzira na to što se nalazimo u vanrednim okolnostima, rekao je on i dodao da će 26. i 27. marta biti probni završni ispit za male maturante kako bi se oni upoznali sa procedurama za polaganje završnog ispita.

On je dodao da je dosta urađeno i u procesu digitalizacije, da je ostvarena saradnja sa Fakultetom organizacionih nauka, kao i da će ove godine u Srbiji biti osam skening centara, što će ubrzati proces pregledanja testova.

Testovi će iz Zavoda, pred malu maturu, u saradnji sa Poštom Srbije, biti distribuirani školskim upravama uz asistenciju policije.

Direktor Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja Branislav Ranđelović rekao je da đaci na probnom završnom ispitu mogu očekivati teže zadatke nego na samoj maloj maturi i da je to bila praksa i prethodnih godina.

On je naveo da je dobijanjem još jedne mašine za štampu celokupan sistem izrade i štampanja testova zatvoren, te da više neće biti problema koji su se dešavali u nekoliko navrata prethodnih godina, kada su testovi štampani u eksternim štamparijama i dospeli u javnost.

Prema njegovim rečima, novina ove godine je nastavak digitalizacije procesa pregledanja testova, te će se ove godine raditi na decentralizaciji celog postupka.

Ceo postupak skeniranja će se raditi na osam lokacija u Srbiji. Većinu zadataka pregledaće mašine, računari, a manji deo pregledači. Time eliminišemo greške i ubrzavamo postupak, objasnio je Ranđelović.

 

 

Izvor: Vlada Srbije/Foto: Tanjug