Rast prosečne plate potvrda odgovorne ekonomske politike

Rast prosečne plate potvrda odgovorne ekonomske politike

25/02/2021 Off By BERB

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali izjavio je danas da je prosečna decembarska plata u Srbiji dostigla iznos od 562 evra, što je odlična vest i potvrda odgovorne ekonomske politike Vlade Srbije.

Mali je u izjavi za agenciju Tanjug, povodom najnovijeg podatka Republičkog zavoda za statistiku da je prosečna neto plata za decembar prošle godine iznosila 66.092 dinara, objasnio da je taj iznos nominalno za više od 10 odsto veći od iznosa prosečne plate u decembru 2019. godine.

Taj rast je zabeležen uprkos pandemiji koronavirusa i najtežoj ekonomskoj krizi u svetu i potvrda je odgovorne ekonomske politike koju vodimo, i to tako što ne investiramo samo u izgradnju auto-puteva i infrastrukture, nego smo usmereni i na podizanje životnog standarda naših građana, naglasio je ministar.

On je ocenio da je ovo i potvrda opravdanosti odluka koje su donošene u prethodnih nekoliko godina, dodajući da iz godine u godinu plate u javnom sektoru rastu, kao i minimalna zarada koja je 2012. godine iznosila približno 15.000 dinara, a danas je već premašila 32.000 dinara.

Već tri godine unazad smanjujemo opterećenje na zarade i tako podstičemo novo zapošljavanje, imamo rekordno nisku stopu nezaposlenosti i sve su to faktori koji su polako, ali sigurno doveli do toga da prosečna plata u decembru bude 562 evra, poručio je Mali.

Prema njegovim rečima, građani Srbije treba da znaju da će država raditi na tome da iz godine u godinu životni standard raste, da se povećavaju plate i penzije i da se poboljšava kvalitet njihovog života.

 

 

Izvor: Vlada Srbije/Foto: Tanjug