Srbija donirala dodatne količine vakcina Severnoj Makedoniji

Srbija donirala dodatne količine vakcina Severnoj Makedoniji

24/02/2021 Off By BERB

Ministar zdravlja u Vladi Republike Srbije Zlatibor Lončar predao je danas, na graničnom prelazu Tabanovce, ministru zdravlja Severne Makedonije Venku Filipčeu 3.510 doza vakcine protiv koronavirusa kompanije “Fajzer”.

Lončar je tom prilikom istakao da se na ovaj način sprovodi dogovor između predsednika Republike Aleksandra Vučića i premijera Severne Makedonije Zorana Zaeva, podsetivši na to da je na istom mestu, 14. februara, toj zemlji uručeno 4.680 doza “Fajzerovih” vakcina.

On je izrazio zadovoljstvo što je naša zemlja bila u prilici da pomogne svojim susedima, i ujedno poručio građanima Severne Mekedonije, na osnovu iskustva sa imunizacijom u Srbiji, da nema opuštanja nakon primanja prve doze vakcine.

Do sada nije zabeležena neka ozbiljnija reakcija na vakcinu, ali se situacija i dalje prati, ukazao je Lončar i naglasio da je sada najvažnije da nabavimo što više cepiva i da se vakciniše što više ljudi.

On je preneo da je Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije uradila analize kojima je utvrđeno da su sve vakcine bezbedne, a razlika je samo u brzini stvaranja antitela.

Filipče je iskazao zahvalnost Srbiji na donaciji, rekavši da je ona čin solidarnosti.

U Severnoj Makedoniji je počeo proces imunizacije zdravstvenih radnika koji se za sada odvija odlično, budući da se dnevno vakciniše od 250 do 300 zdravstvenih radnika, istakao je on.

Prema njegovoj oceni, ova količina vakcina biće dovoljna da se vakcinišu svi zdravstveni radnici u zemlji koji su prioritet i koji od početka krize rade sa pacijentima obolelim od COVID-19.

Ministar je predočio da Severna Makedonija svakodnevno pregovara sa predstavništvom kompanije “Fajzer”, ali i sa kineskim proizvođačem, od koga se uskoro očekuje informacija o tome kada će isporučiti cepiva.

Takođe, kako je najavio, početkom marta očekuje se i između 20.000 i 30.000 doza vakcine kompanije “Astra Zenka”, kao i postizanje dogovora o nabavci 100.000 doza ruske “Sputnjik V” vakcine.

 

Izvor: Vlada Srbije/Foto: Tanjug