Cilj odgovorno vlasničko upravljanje državnim preduzećima

Cilj odgovorno vlasničko upravljanje državnim preduzećima

12/02/2021 Off By BERB

Ministarka privrede u Vladi Republike Srbije Anđelka Atanasković najavila je danas da će Vlada tokom ovog meseca usvojiti strategiju državnog vlasništva i upravljanja preduzećima u vlasništvu države u periodu od 2021. do 2027. godine.

Atanasković je u intervjuu za list „Politika“ navela da će taj dokument početi da se primenjuje tokom ove godine, istakavši da je cilj odgovorno vlasničko upravljanje državnim preduzećima, kojim će se efikasno i dugoročno štititi vrednost tih kompanija.

Ona je rekla da je namera i da se uspostavi kvalitetan sistem korporativnog upravljanja u državnim preduzećima, objasnivši da će tako početi kvalitetna reforma javnih preduzeća, za koja se obično kaže da su najveći strukturni problemi javnih finansija.

Ministarka je izrazila uverenje da će reforma javnih preduzeća, koja će se postići uz pomoć pomenute strategije, doprineti ekonomskoj efikasnosti i konkurentnosti privrede.

Prema njenim rečima, postupak privatizacije preduzeća bio je usporen tokom 2020. zbog epidemije koronavirusa, ali se očekuje da će se ove godine ubrzati.

Nasledili smo približno 560 firmi za privatizaciju, a sada ih je u privatizacionom portfelju Ministarstva privrede 78. Zato možemo da kažemo da taj postupak ulazi u završnu fazu, navela je ona.

Atanasković je, govoreći o stranim investicijama, naglasila da se u ovom trenutku pregovara sa nekoliko važnih ulagača, ocenivši da će 2021. biti godina oporavka svetske privrede posle pandemije.

Prema njenim rečima, više od 160 milijardi dinara prošlo je kroz razdeo Ministarstva privrede za podršku privredi u očuvanju likvidnosti i postojeće zaposlenosti.

Ona je ukazala na to da je kroz mere pomoći Ministarstva do sada podržano približno 250.000 privrednih subjekata.

Očekujemo smirivanje situacije, ali pažljivo pratimo stanje u privredi kako bismo blagovremeno reagovali u slučaju potrebe, rekla je ministarka i dodala da se privredna aktivnost oporavlja.

Prema njenim rečima, najugroženiji su sektori turizma, ugostiteljstva, trgovine i to maloprodaje (izuzev prehrambenih prodavnica i apoteka), umetnost, zabava i ostale uslužne delatnosti, sporta i rekreacije, saobraćaja i osiguranja.

Atanasković je objasnila da se, nakon početnih problema, sektor industrije dobro oporavlja, a pojedine delatnosti poput IT usluga i dostave doživele su rast tokom ovog perioda.

 

Izvor: Vlada Srbije