Još milion evra za stambeno zbrinjavanje izbeglica

Još milion evra za stambeno zbrinjavanje izbeglica

12/02/2021 Off By BERB

Ministarka za evropske integracije u Vladi Republike Srbije i nacionalni IPA koordinator Jadranka Joksimović potpisala je danas amandman na postojeći ugovor u okviru Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja izbeglica, kojim je obezbeđeno dodatnih milion evra za sprovođenje tog programa.

Sredstva obezbeđena na taj način biće iskorišćena za podršku boljem upravljanju Programom, angažovanje stručne podrške, obavljanje verifikacionih kontrola, kao i za sprovođenje niza drugih aktivnosti koje će za cilj imati efikasnije sprovođenje Programa i brže isporučivanje stambenih rešenja korisnicima.

Joksimović je ukazala na to da su u Srbiji, u proteklom periodu, uz podršku Evropske unije i drugih razvojnih partnera, preduzeti značajni koraci ka punoj integraciji ljudi koja su izbegli tokom devedesetih godina sa prostora Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Ona je ocenila da je jedan od preduslova tog procesa obezbeđivanje kvalitetnih stambenih rešenja na fleksibilan način, odnosno u mestima u kojima su naši sugrađani odlučili da nastave svoj život.

Ministarka je navela da se ubrzavaju aktivnosti u okviru podrške upravljačkim strukturama Programa, napomenuvši da je njihov cilj da se još efikasnije nastavi izgradnja kuća, stambenih zgrada, otkup seoskih kuća i dodela građevinskog materijala.

Na taj način, omogućavamo našim sugrađanima priliku za integraciju, a lokalnim samoupravama iz kojih oni dolaze, dajemo još jedan doprinos održivom i inkluzivnom razvoju, naglasila je Joksimović.

Cilj Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja izbeglica je obezbeđivanje trajnih stambenih rešenja za 26.898 najugroženijih izbegličkih porodica u regionu, od čega je više od 16.000 porodica u Srbiji, koja ujedno predstavlja i najvećeg korisnika tog programa.

Najveći donator Programa je Evropska unija sa opredeljenih više od 190 miliona evra, a sredstva, takođe, obezbeđuju i SAD, Nemačka, Norveška, Italija i drugi donatori.

Od početka realizacije tog programa, Srbiji je odobreno više od 138 miliona evra bespovratnih sredstava kroz osam potprojekata.

Realizacijom ovih potprojekata očekuje se obezbeđivanje više od 7.600 stambenih jedinica kroz izgradnju stambenih zgrada i kuća, kupovinu stanova i seoskih kuća i dodelom paketa građevinskog materijala za samostalnu izgradnju kuća.

Srbija je od 2014. do kraja 2020. godine iskoristila približno 110 miliona evra opredeljenih na taj način, na osnovu čega je izbegličkim porodicama kroz prethodno navedene modalitete isporučeno više od 5.400 stambenih rešenja.

 

 

Izvor: Vlada Srbije/Foto: Tanjug