Razmatra se pooštravanje mera zbog pogoršanja epidemiološke situacije

Razmatra se pooštravanje mera zbog pogoršanja epidemiološke situacije

12/02/2021 Off By BERB

Epidemiolog i član Kriznog štaba  za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19 Predrag Kon izjavio je danas da ovo telo uveliko razmišlja o pooštravanju mera jer je evidentno postupno pogoršanje epidemiološke situacije u zemlji.

Kon je na konferenciji za novinare istakao da nemamo još uvek jasne i dovoljne podatke da bismo mogli da insistiramo na tome, ali ono što može da se očekuje nakon produženog vikenda zbog obeležavanja Dana državnosti jesu posledice koje će se videti tek kasnije.

On je rekao da ćemo, ako se nakon praznika poveća broj zaraženih, svi zajedno biti odgovorni, a da je jasan stav Kriznog štaba da nema govora o popuštanju mera.

Svako ko odlazi u bilo koje mesto da zimuje treba da zna da je pojačan rizik od zaražavanja, naglasio je Kon i poručio da je neophodno poštovanje svih mera kako bi se taj rizik smanjio.

Istovremeno, on je saopštio da je u Srbiji do sada revakcinisano 126.149 osoba, ukupno do sada je dato 710.138 doza vakcine protiv virusa korona, a ukupan broj onih koji su primili samo prvu dozu je 583.989.

Prošle nedelje u osnovnim i srednjim školama u Srbiji registrovano je ukupno 78 novih slučajeva đaka pozitivnih na virus, precizirao je epidemiolog i dodao da se ne beleži povećanje obolevanja u školama.

Praćenjem situacije u uzrastu između 10 do 20 godina stiče se utisak da postoji blago povećanje, međutim, osim u Vranju, gde je jasno prikazano povećanje obolevanja kod dece školskog uzrasta, za druge gradove takvih informacija nema, preneo je on.

Takođe, kako je rekao, takvi podaci ne postoje ni za Beograd, gde su u toku prošle nedelje evidentirana tri povezana slučaja kod dece školskog uzrasta, a ove nedelje dva.

Prema njegovim rečima, iako kod nas nema primetnog povećanja, postoje iskustva iz drugih zemalja u kojima je povećanje uočeno, ali je još uvek rano govoriti o zatvaranju škola i situaciji u obrazovnim ustanovama.

Kon je upozorio na to da se u poslednjem talasu u Srbiji broj novozaraženih održava na visokom nivou, kao i procenat pozitivnih koji je stalno između 14 i 17 odsto.

Komandant Vojne bolnice Karaburma Ivo Udovičić poručio je građanima da tokom predstojećeg državnog praznika budu oprezni, da vode računa i da im nekoliko trenutaka zadovoljstva ne zagorča život zbog čega će se kajati.

Udovičić je upozorio na to da u poslednje dve nedelje ponovo raste broj pacijenata u bolnicama i to je ono što zabrinjava, navodeći da su i kapaciteti ustanove na čijem je čelu puni.

Prema njegovim rečima, do toga je dovelo opuštanje ljudi, ali i  vakcinacija jer se ljudi posle prve doze ponašaju kao da su zaštićeni.

Potpuno ste bezbedni kada primite obe doze vakcine, kada prođe 10-15 dana onda ste sigurni da nećete dobiti teži oblik kliničke slike, ali i dalje možete da se zarazite i da virus prenosite. Nema opuštanja dok se ova epidemija ne završi, poručio je Udovičić.

 

 

Izvor: Vlada Srbije/Foto: Tanjug