Помоћ Савета Европе у спровођењу реформи у области правосуђа

Помоћ Савета Европе у спровођењу реформи у области правосуђа

09/02/2021 Off By BERB

Министарка правде Маја Поповић састала се данас са шефом Мисије Савета Европе (СЕ) Тобијасом Флесенкемпером и разговарала о реформи правосуђа и уставним амандманима.

 

Поповић је додала да је циљ уставних амандмана које се односе на правосуђе јачање независности судства и самосталности тужилаштва.

Министарка Поповић подсетила је да се ради на побољшању услова рада у правосудним институцијама као и на повећању броја судија што ће, како је нагласила, додатно побољшати ефикасност рада судова.

Флесенкемпер је изразио очекивање да ће реформе у области правосуђа бити спроведене и понудио помоћ и спремност СЕ да кроз учешће експерата у раду радних група Министарства допринесу том циљу, како би домаће законодавство било у потпуности усклађено са Европском унијом.

Тема разговора били су и програми Савета Европе у Србији као и о даљи кораци усмерени ка партнерству и заједничком раду на свим питањима од обостраног интереса. На састанку је било речи и о новим пројектима за едукацију судија и тужилаца, као и о заједничком раду на стратегији за извршење кривичних санкција у складу са препоруком ЦПТ.

Министарка је Флесенкемперу захвалила на подршци СЕ и додала да су Влада Србије и Министарство правде, као њен део, опредељени ка продубљивању партнерске сарадње са СЕ као и даљем унапређењу међусобних веза.

Шеф Мисије Савета Европе у Београду рекао је да ће СЕ наставити блиску сарадњу са Србијом на свим пројектима од значаја.

Флесенкемпер је поздравио напоре везане за реформе у области правосуђа, и апострофирао мониторинг који СЕ врши у тој области. Шеф Мисије у Београду позвао је Министарство правде да у реформском процесу користи више саветодавне капацитете СЕ.