Наставак рада на капиталним пројектима утврђеном динамиком

Наставак рада на капиталним пројектима утврђеном динамиком

10/02/2021 Off By BERB

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић председавала је седницом Савета за координацију активности и мера за раст бруто домаћег производа (БДП), на којој је разматрана динамика реализације најважнијих инфраструктурних пројеката у различитим гранама привреде.

 

На седници је, током анализе постигнутих економских резултата у свим областима, констатовано да се, и поред проблема који су настали као последица пандемије Корона вируса, рад на капиталним пројектима наставља утврђеном динамиком. Ту су, поред осталог, означени пројекти чији је почетак изградње планиран за текућу годину, попут брзе саобраћајнице Нови Сад–Рума (Фрушкогорски коридор), деонице брзе пруге од Новог Сада до Келебије, деонице пута Ниш–Мердаре, Нови Београд-Сурчин, гасне интерконекције Србија–Бугарска, као и пројекти чији је завршетак планиран за ову годину. Поред саобраћајне инфраструктуре, акценат је био и на реализацији пројеката у области заштите животне средине, нарочито изградња постројења за пречишћавање отпадних вода и изградња канализационе мреже.

Као посебна шанса Србије на састанку је апострофирана пољопривреда, а ресорни министар је у том контексту истакао производњу хране за кућне љубимце из четири фабрике у Србији, где је забележен значајан раст извоза, као и потребу за отварањем нових тржишта за извоз свињског меса.

Посебно је подвучена потреба развоја зелене енергије и пратеће инфраструктуре, као услова који ће у скорој будућности бити неопходно испунити зарад привлачења директних страних инвестиција и очувања животне средине.