Dobri rezultati Vlade u vanrednim okolnostima zbog Covid-19

Dobri rezultati Vlade u vanrednim okolnostima zbog Covid-19

06/02/2021 Off By BERB

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić ocenila je danas da je zadovoljna radom Vlade u prvih 100 dana, navodeći da se u narednom periodu rad nastavlja, još brže i bolje.

Brnabić je predstavljajući rezultate 100 dana Vlade u Kombank dvorani rekla da Vlada radi u vanrednim okolnostima zbog epidemije koronavirusa, ali da je Srbija navikla da postiže rezultate koji su bili nezamislivi do pre nekoliko godina.

Ona je navela da je u tom smislu, ako je Srbija 2020. godinu završila sa najboljim ekonomskim rezultatom u Evropi, očekuje se da 2021. godinu završi među prvih tri ili pet zemalja u Evropi.

Za Vladu je to izazov, ali je dobro za zemlju, jer smo konačno navikli da razmišljamo o sebi kao o pobednicima. Danas zemlje iz Evrope dolaze da od nas uče kako se sprovodi vakcinacija, rekla je Brnabić.

Premijerka je ukazala na to da Vlada, iako je zadovoljna njenim radom, mora brže i bolje, te podsetila da je 330 milijardi dinara izdvojeno za kapitalne investicije, i taj plan se mora ispuniti da bi privredni rast bio 6 odsto, kao što je zacrtano.

Ona je navela da mnoge zemlje, veće i bogatije, uče od Srbije kako organizovati efikasnu imunizaciju od koronavirusa.

Brnabić je naglasila da je prošla neverovatno teška 2020. godina i da se nada da će 2021.godina biti potpuno drugačija.

Premijerka je podsetila da je Vlada u oblasti borbe protiv koronavirusa, otvorila dve potpuno nove bolnice, jednu u Beogradu i drugu u Kruševcu, sa više od 1.500 kreveta.

Jedna smo od tri zemlje u svetu koja uspela da tako nešto uradi za samo četiri meseca, rekla je premijerka.

Ona je podsetila da je Srbija, posle Velike Britanije, bila među prvima u Evropi koja je dobila vakcinu, kao i da je među prvima počela sa vakcinacijom, posle Velike Britanije i Švajcarske.

Brnabić je istakla da je do sada vakcinisano više od 525.000 ljudi, a revakcinsano već 21.000.

Premijerka je napomenula da su u oblasti vladavine prava u prvih 100 dana rada Vlade napravljeni značajni iskoraci, među kojima je i formiranje Radne grupe za bezbednost i zaštitu novinara.

Skupštini smo uputili inicijativu za izmenu Ustava u oblasti pravosuđa. Od prvog dana radimo sa telom Saveta Evrope za borbu protiv korupcije GREKO na implementaciji njihovih preporuka, istakla je premijerka.

Prema njenim rečima, Vlada je usvojila Akcioni plan za implementaciju medijske strategije i formirala radnu grupu za njenu implementaciju.

Brnabić je poručila i da je akcijom hapšenja kriminalne grupe Veljka Belivuka u četvrtak poslata snažna poruka da je Srbija jaka i bezbedna zemlja i da nema zaštićenih.

U borbi protiv organizovanog kriminala pokazali smo hrabrost i odlučnost. Predsednik Vučić je najavio ovu borbu i Vlada je stavila u vrh svojih prioriteta i u četvrtak uhapsila 17 članova pripadnika kriminalne grupe koja se sumnjiči za najteža i nagnusnija krivična dela, istakla je Branbić.

Operativni rad, istakla je ona, trajao je mesecima uoči tog hapšenja na kome su radili MUP, BIA, tužilaštvo i druge institucije.

Ovu borbu nastavljamo i fokusiraćemo se u njoj na one koji su radili za državu a štitili kriminalce, poručila je ona.

Predsednica Vlade pozvala je danas sve Srbe na Kosovu i Metohiji uoči predstojećih izbora u pokrajini da se ne dele i nastave da budu jedinstveni, kao što su bili u godinama iza nas.

Od kada su Srbi na Kosovu i Metohiji jedinstveni oni su postali značajan faktor, činilac koji mora da se sluša i uvažava i doprineli su da je njihova pozicija bolja, ali i da pozicija Beograda mnogo bolja i jača u dijalogu sa Prištinom, navela je predsednica Vlade.

Brnabić je najavila da se novi paket pomoći građanima i privredi vredan 2,5 milijardi evra finalizuje i da će biti zvanično predstavljen za nekoliko nedelja.

Ona je navela da svi detalji još nisu utvrđeni, ali je ponovila da je u pitanju pokrivanje 50 odsto minimalca za tri meseca, kao i finansijska pomoć svim punoletnim građanima od 60 evra, a penzionerima 110 evra.

Takođe, premijerka je najavila i podršku autotransportnim preduzećima.

Brnabić je podsetila i da je Srbija među prvih pet zemalja u svetu po podršci privredi i da je prošle godine izdvojila 12 odsto BDP-a za to, ali i da dalja podrška privredi zavisi od punjenja budžeta.

 

Izvor: Vlada Srbije