Nastavak rada na pomoći nedovoljno razvijenim opštinama

Nastavak rada na pomoći nedovoljno razvijenim opštinama

06/02/2021 Off By BERB

Ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužen za unapređenje razvoja nedovoljno razvijenih opština Novica Tončev poručio je danas povodom 100 dana rada Vlade Srbije da je ponosan na rezultate koji su ostvareni u ovom periodu, pojedinačno i timski.

 

Tončev je istakao da je premijerka Brnabić postavila visoke ciljeve, ali da su svi članovi Vlade spremni da ih ispune i da na tome vredno i posvećeno rade.

Moje angažovanje na poziciji ministra čiji je Kabinet zadužen za unapređenje razvoja nedovoljno razvijenih opština obeležila je borba za zdravlje građana, ali i borba za uspostavljanje redovnih životnih okolnosti nakon poplava koje su zadesile upravo ove opštine, naveo je Tončev.

On je istakao da je glavni zadatak njegovog kabineta da stvore prilike za rast i razvoj nerazvijenih opština, da smanje broj nezaposlenih i ukažu na mogućnost da mladi ljudi mogu da ostanu u mestima gde su rođeni i da od svog rada mogu da žive.

Manji broj nerazvijenih opština je cilj koji će, siguran sam, u bliskoj budućnosti biti postignut kroz zajedničko delovanje svih nas koji smo u Vladi, ali i svih građana koji su motivisani da ličnim zalaganjem pomognu u ostvarivanju lepše i bolje budućnosti, naveo je on.

Prema njegovim rečima, Kabinet za razvoj nedovoljno razvijenih opština napravio je plan aktivnosti pomoći i podrške nerazvijenim opštinama kroz direktnu finansijsku pomoć, povezivanje sa stranim investitorima, edukaciju zaposlenih o racionalnom upravljanju sredstvima, pisanje projekata, kao i povezivanje lokalnih samouprava sa višim nivoima vlasti.

Uspostavili smo saradnju sa Nacionalnom akademijom za javnu upravu kako bismo pružili neophodne edukacije kadrovima kao i sa međunarodnim organizacijama i ambasadama, dodao je Tončev.

Ministar je napomenuo da je sa predstavnicima njegovog kabineta obišao poplavama ugrožena područja i da je donirano 25 šlepera vode „Rosa“ u rekordnom roku što je dovelo do stabilizacije situacije.

Planirano je dosta aktivnosti za naredni period, kao što je izrada pojedinačnih strategija unapređenja svake nerazvijene opštine, program podrške sprovođenju mera regionalnog razvoja i osposobljavanja opština za njihovo efikasno funkcionisanje, zaključio je Tončev.