Poziv za dodelu sredstava preduzećima za profesionalnu rehabilitaciju

Poziv za dodelu sredstava preduzećima za profesionalnu rehabilitaciju

03/02/2021 Off By BERB

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Republike Srbije Darija Kisić Tepavčević najavila je da će ovo ministarstvo 1. marta raspisati javni poziv za dodelu sredstava za poboljšanje uslova rada u preduzećima za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom.

Kisić Tepavčević je, na sastanku sa predstavnicima Udruženja preduzeća za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom Srbije (UIPS), istakla da je prioritet Ministarstva da raspodela sredstava doprinese ekonomskom osnaživanju preduzeća i otvaranju novih radnih mesta za osobe sa invaliditetom.

Ona je naglasila da je izuzetno važno da preduzeća koja zapošljavaju osobe sa invaliditetom dobro posluju i da će Ministarstvo nastojati da im pruži svu neophodnu podršku.

Ministarstvo će, kako je navela, putem javnog poziva preduzećima dodeliti sredstva za repromaterijal, a osnovni kriterijum za raspodelu sredstava biće broj osoba sa invaliditetom koje su zaposlene u ovim preduzećima.

Prema njenim rečima, u Srbiji posluje 61 preduzeće za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom, u kojima je zaposleno 1.708 lica, od toga 1.150 osoba sa invaliditetom, i teritorijalno su raspoređena u 23 lokalne samouprave.

Ovogodišnji budžet Ministarstva za podršku preduzećima za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom iznosi 625 miliona dinara, od čega je 175 miliona dinara opredeljeno za raspodelu putem javnog poziva, precizirala je Kisić Tepavčević.

Ona je izrazila uverenje da će saradnja preduzeća i Ministarstva u narednom periodu biti dodatno unapređena, i istovremeno izrazila zahvalnost preduzećima koja su tokom pandemije pokazala visok stepen društvene odgovornosti doniranjem zaštitnih maski koje su proizvele osobe sa invaliditetom zaposlene u ovim privrednim društvima.

Predstavnici UIPS-a su istakli da je podrška resornog ministarstva od izuzetne važnosti za njihovo poslovanje, posebno ako se ima u vidu da preduzeća ovog tipa zapošljavaju više od 50 odsto osoba sa invaliditetom.

Oni su naglasili i da su sredstva koja Ministarstvo dodeljuje putem javnog poziva od velikog značaja za očuvanje i razvoj tih preduzeća, koja su se tokom prošle godine, kao i ostala preduzeća, suočila sa izazovima u poslovanju usled epidemije COVID-19.

Na sastanku sa predstavnicima UIPS-a, koji je organizovan kako bi se čuli stavovi i predlozi tog udruženja u vezi sa ovogodišnjim Javnim pozivom, učestvovala je i pomoćnica ministra u Sektoru za zaštitu osoba sa invaliditetom Biljana Barašević.

Sastanku su u ime UIPS-a prisustvovali predsednik Upravnog odbora i direktor preduzeća Stil Zrenjanin Aleksandar Bursić, vlasnik preduzeća IPA Metaloplastika Stopanja–Trstenik Miroslav Stevanović i direktor preduzeća Project pharmacy Stara Moravica Jelena Rončević Vučer.

 

Izvor: Vlada Srbije