Uskoro mapa puta za otvaranje klastera

Uskoro mapa puta za otvaranje klastera

03/02/2021 Off By BERB

Ministarka za evropske integracije u Vladi Republike Srbije Jadranka Joksimović izjavila je danas da očekuje da će Evropska komisija do kraja februara predstaviti mapu puta, odnosno jasno definisane kriterijume za pregovore po klasterima u kojima su, prema novoj metodologija proširenja, raspoređena nekadašnja poglavlja.

Joksimović je u izjavi za Radio-televiziju Srbije (RTS) izrazila uverenje da će novi sistem pregovaranja za članstvo u Evropskoj uniji odgovarati Srbiji, kao i da će doneti ubrzanje u procesu pristupanja.

Ona je objasnila da klasteri označavaju šest vodećih politika EU, pri čemu je prvi politički i odnosi se na vladavinu prava i deo ekonomskih kriterijuma, dok je drugi unutrašnje tržište – makroekonomska i fiskalna politika, usklađenost tržišta zemlje kandidata sa tržištem EU.

Treći je konkurentnost i inkluzivni rast, četvrti su zelena agenda, digitalizacija i infrastrukturno povezivanje, peti se odnosi na resurse, koheziju i poljoprivredu, a šesti je spoljna politika, navela je ministarka.

Prvi klaster koji se bavi vladavinom prava praktično je već otvoren jer su poglavlja koja su u njemu sadržana već ranije otvorena. On je najvažniji jer će meriti napredak Srbije u ispunjavanju političkih kriterijuma, objasnila je ona.

Prema njenoj oceni, Srbija dobro stoji i što se tiče trećeg klastera, koji se odnosi na inkluzivni rast i konkuretnost, koji je značajan za period ekonomskog oporavka od posledica pandemije koronavirusa.

Klasteri dva, tri, četiri i pet predstavljaju između ostalog, i instrumente za sprovođenje investicionog plana za Zapadni Balkan, precizirala je Joksimović.

Ministarka je iskazala očekivanje da će do kraja juna biti održana međuvladina konferencija o novoj metodologiji, uz napomenu da ona obavezuje sva ministarstva da se aktivno uključe u proces pristupanja EU i da rade svoj deo posla iz obaveza po klasterima.

Nova metodologija, kako je naglasila, neće menjati jasan pregovarački okvir koji imaju Srbija i Crna Gora, ali treba da se nađe način da se vrednuje sve ono što je Beograd do sada uradio i da se uđe u novi okvir pregovora, koji je povezan i sa podsticajnim investicionim planom za Zapadni Balkan.

 

 

Izvor: Vlada Srbije/Foto: Tanjug