I dalje potreban oprez i poštovanje svih epidemijskih mera

I dalje potreban oprez i poštovanje svih epidemijskih mera

03/02/2021 Off By BERB

Državni sekretar Ministarstva zdravlja u Vladi Republike Srbije Mirsad Đerlek upozorio je danas na to da zbog broja novozaraženih koji ne opada svi i dalje moraju da se pridržavaju epidemijskih mera i da ne ugrožavaju proces vakcinacije.

Đerlek je, nakon sastanka ministra zdravlja Zlatibora Lončara sa direktorima kovid bolnica, rekao da zabrinjava to što broj novozaraženih, kao i broj pacijenata na respiratorima, ne opada.

Prema njegovim rečima, to znači da i dalje moramo biti vrlo oprezni i pridržavati se svih epidemijskih mera kako ne bismo umanjili vrednost vakcinacije, za koju imamo pohvale iz celog sveta.

On je uputio molbu građanima da ne potpadnu pod euforiju vakcinacije i da poštuju sve propisane mere jer još ima dosta do krajnjeg cilja, a to je kontrolisana epidemijska situacija.

Državni sekretar je dodao da svi strani državljani koji imaju prebivalište u Srbiji mogu da se prijave za vakcinaciju preko eUprave i biće pozvani prema mestu prebivališta u najbliži centar za vakcinaciju.

Istovremeno, on je najavio da će biti raspisano nekoliko tendera za nabavku velike količine medicinske opreme za sve zdravstvene ustanove u Srbiji, i apelovao na direktore bolnica da iskoriste ovu jedinstvenu priliku.

Takođe, Đerlek je iskazao zahvalnost medicinskom osoblju na tome što se već godinu dana bori protiv pandemije.

Direktor Infektivne klinike KCS Goran Stevanović saopštio je da KBC Bežanijska kosa izlazi iz kovid sistema i da će početi sa radom nakon dezinfekcije, za pet do osam dana.

Stevanović je rekao da je manji broj zaraženih u poslednje vreme, bar u Beogradu, omogućio da se jedna bolnica isključi iz kovid sistema, ali i da je pitanje kada će sledeća bolnica moći da izađe iz kovid režima, jer taj pad nije veliki.

On je preneo da je KBC Bežanijska kosa juče počela da premešta pacijente koji iziskuju dopunsko lečenje, dok su lakši slučajevi otpušteni kući, te da počinju sa dezinfekicijom koja će trajati četiri do pet dana.

Pored te zdravstvene ustanove, kako je podsetio, i KBC Zvezdara je izašla iz kovid sistema i počinje da radi od ponedeljka.

Stevanović je upozorio građane koji su primili prvu dozu vakcine da ne smeju da se opuštaju i da moraju da nastave da poštuju epidemijske mere jer se pun imunitet stiče 10 do 15 dana nakon druge doze vakcine.

On je podsetio na to da su te mere nošenje maske, držanje distance i izbegavanje mesta sa velikim brojem ljudi, i podvukao da vakcinacija jeste značajna, ali kada primimo prvu dozu nismo završili sa borbom.

Prema njegovim rečima, primećen je porast broja zaraženih kod mlađe populacije, što se dovodi u vezu sa boravkom u ski centrima.

 

Izvor: Vlada Srbije/Foto: Tanjug