Srbija osigurala stabilno i predvidivo snabdevanje vakcinama

Srbija osigurala stabilno i predvidivo snabdevanje vakcinama

03/02/2021 Off By BERB

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da Srbija nijednog trenutka nije politizovala pitanje vakcina protiv koronavirusa i njihove nabavke, navodeći da zemlja porekla nije imala ulogu, sve dok su cepiva bezbedna.

Brnabić je u intervjuu portalu nemačkog magazina “Fokus” istakla da je to glavni razlog uspeha naše zemlje u procesu vakcinacije stanovništva.

Ovaj magazin je, ukazavši na to da u Evropi, posle Velike Britanije, nijedna zemlja ne vakciniše građane brže od Srbije, dodao da je to tako i zato što se koriste i ruska i kineska vakcina.

U tom kontekstu, premijerka je navela da je do sada u Srbiji vakcinisano približno 470.000 ljudi, na osnovu čega smo lider u regionu, a u Evropi na drugom mestu.

Prema njenim rečima, upravo su se ta uravnoteženost i dobro partnerstvo u ovo vreme pokazali korisnim i pružili mogućnost Srbiji da nabavi vakcine i sa Zapada i od prijatelja iz Kine i Rusije.

Ona je dodala da je za Srbiju pitanje vakcinacije bilo od početka jednostavno – šta je potrebno da se stanovništvo zaštiti i kako nabaviti što više cepiva za imunizaciju građana kako bismo mogli da otvorimo privredu i vratimo se normalnom životu, što svi priželjkuju.

Brnabić je naglasila da je ohrabrivala takvu strategiju i da su danas prioriteti u tome da se ne raspravlja o spoljnopolitičkim premisama, već da se učini sve što je moguće za bezbednost građana.

Zahvalni smo na podršci iz inostranstva, ali i našim neumornim zdravstvenim radnicima koji su u mogućnosti da vakcinišu našu populaciju u najkraćem mogućem roku, podvukla je premijerka.

Na konstataciju da se kritikuje Brisel zbog procesa nabavke vakcina, a da je EU argumentovala da samo zajedničko naručivanje može osigurati da i male zemlje dobiju cepiva, i pitanje da li je Srbija sada opovrgla taj argument, Brnabić je istakla da su različite zemlje imale različiti pristup u nabavci vakcina, što je i razumljivo, ali da sada, nakon više od mesec dana vakcinacije, brojke govore same o sebi.

Pored Velike Britanije, kako je ponovila, Srbija je pokazala drastičan napredak, dok su drugi, na žalost, suočeni sa kašnjenjem u raspodeli vakcina. Mogućnost individualnog razgovora sa izabranim partnerima za nas je bila veoma efektivna.

Brnabić je, odgovarajući na pitanje da li je Srbija učila od Izraela, čiji je premijer najavio da će njegova zemlja biti svetski šampion u vakcinaciji, primetila da su oni ostvarili zapažene rezultate u tom procesu i potvrdila da je Beograd imao određene kontakte kako bi bolje razumeo uspeh Izraela.

Po uzoru na njih koristili smo naše resurse da sprovedemo vakcinaciju što bezbednije i brže, jer je na kraju to jedina mogućnost da zaštitimo naše stanovništvo, ukazala je predsednica Vlade.

Prema njenim rečima, dok postoje brojni primeri tenzija u svetu u naporima za vakcinacijom, mi se oslanjamo na saradnju i naučnu razmenu, kao kroz razgovore sa Izraelom, kako bismo zaštitili naše građane i učinili bezbednim proces vakcinacije.

Ona je, na konstataciju da je Srbija nabavila vakcine iz Kine i Rusije i pitanje da li je problematično posmatrati što rastu konflikti Evrope sa te dve zemlje, podsetila na to da je Srbija prvi ugovor zaključila sa “Fajzer–Biontekom” i da je prve doze dobila upravo od te kompanije.

Mi smo jedna od prvih zemalja sveta koja je sa kompanijom “Fajzer” potpisala ugovor, predočila je Brnabić i dodala da smo istovremeno tražili sve druge moguće partnere kako bismo osigurali stabilno i predvidivo snabdevanje vakcinama za naše stanovništvo.

Uvereni smo u dobre odnose sa svim stranama, a tako i sa Rusijom, Kinom, ali i Evropskom unijom, od koje je Srbija dobila ogromnu podršku tokom pandemije. Isporuke vakcina Srbiji su samo dalji primer našeg partnerstva, podvukla je ona.

Premijerka je naglasila da se u pandemiji radi o spasavanju života, a ne o geopolitici, naglasivši da je, ako su vakcine raspoložive i možemo da ih nabavimo, naša dužnost da to učinimo u interesu stanovništva.

Portal ističe da Srbija omogućava građanima da biraju vakcinu, dok nemački ministar zdravlja kaže da sve osobe koje žele da se vakcinišu moraju prihvatiti cepivo koje je na raspolaganju.

U skladu sa tim, Brnabić je objasnila da smo rano spoznali da je problematično da se oslonimo na jednog proizvođača. Ako bi jedan pojedinačni proizvođač svakoj zemlji mogao isporučiti samo male količine, jasno je da je nabolji pristup u tome da se razne vakcine kombinuju u procesu vakcinacije.

Međutim, kako je ukazala, taj pristup zahteva više koordinacije i edukaciju osoblja koje sprovodi vakcinaciju kako bi se osiguralo da se razumeju razlike između vakcina.

Istovremeno, mora se poštovati vremenski period između vakcinacija i građani moraju biti brzo obavešteni o terminu, navela je ona i ocenila da je taj napor bio vredan uloženog truda.

Predsednica Vlade je napomenula da svako ima različit stav prema različitim vakcinama i njihovom poreklu.

Naš pristup nam omogućava da uzmemo u obzir želje građana i pustimo ih da sami odluče koje cepivo žele da dobiju. To je jedinstvena sloboda i srećni smo što možemo da našim građanima ponudimo tu mogućnost, podvukla je ona.

Brnabić je, odgovarajući na pitanje što je aktuelno poverenje stanovništva Srbije veće u rusku vakcinu, nego u nemačko-američku, istakla da su građani srećni što je Srbija jedna od malobrojnih zemalja u svetu koja je imala tako uspešan početak vakcinacije, kao i da je njihovo poverenje u sve vakcine veoma veliko, što je slučaj i u srpskoj vladi.

Lično sam se vakcinisala vakcinom “Fajzer–Biontek” kako bih odmah na početku iskazala poverenje u tu vakcinu. Međutim, ne preferiramo nijednog proizvođača u odnosu na drugog. Na građanima je da sami odluče koju vakcinu žele da prime, ponovila je premijerka.

“Fokus” je ukazao i na to da postoje vesti da je Srbija počela da vakciniše i srpsko stanovništvo na Kosmetu i upitao Brnabić da li tako ipak od vakcinacije pravi geopolitičku temu.

Predsednica Vlade je izričito ponovila da se u borbi protiv pandemije isključivo radi o spasavanju života i zaštiti građana od daljih ekonomskih teškoća.

Prema njenim rečima, Srbi na Kosmetu se ne nalaze svojom voljom na pogrešnoj strani graničnog spora koji je pokrenula Priština i za to ih nećemo kažnjavati.

Uz to su, kako je naglasila, privremene institucije u Prištini početak vakcinacije planirale za februar, a mi smo čvrsto odlučni u tome da ne gledamo samo kako Priština građanima iz gradova sa srpskim stanovništvom ne omogućava naša cepiva, ili ih stavi na kraj liste. Taj rizik nismo želeli da dozvolimo.

Ona je podsetila na to da je Srbija Prištini poslala PCR testove kada su ostali bez njih, a isto važi i za vakcine, jer je Beograd spreman da pomogne.

Premijerka je predočila da je digitalizacija bila ključni faktor u uspehu vakcinacije jer smo za samo nekoliko dana uspostavili registar vakcinacije, kao i sistem za obuhvatanje i administraciju imunizacije.

Prema njenim rečima, preko tog sistema građani mogu da se prijave za vakcinaciju i ubrzo budu obavešteni o tome kada i gde mogu dobiti cepivo, pri čemu sistem prati i ko je već dobio vakcinu, ali i reguliše snabdevenost i raspodelu vakcina u celoj zemlji.

Brnabić je navela da je kao posledica digitalizacije srpskog sistema obrazovanja, Srbija danas jedna od malobrojnih zemalja u svetu u kojoj deca nisu propustila nijedan dan škole tokom pandemije.

Kao premijerka sam od 2017. digitalizaciju obrazovnog sistema postavila kao jedan od glavnih prioriteta Vlade. Naše škole smo opremili brzim internet priključcima, uveli digitalne knjige i digitalne učionice i većinu nastavnika obučili, dodala je ona.

Premijerka je podsetila na to da bi digitalizacija svih škola u Srbiji trebalo da bude završena naredne godine.

Kada je pandemija nastupila bilo je relativno lako za nas da održimo onlajn nastavu. Trenutno ne očekujem značajnije promene u vezi sa nastavom. Naš obrazovni program ćemo i dalje nastaviti sve dok je osigurana bezbednost svih, objasnila je Brnabić.

Ona je, odgovarajući na pitanje da li će pandemija promeniti Evropu, istakla da je pandemija pokazala koliko može biti teško – najpre staviti na raspolaganje i raspodeliti zaštitnu opremu, a sada i vakcine.

Činjenica je da je pandemija već sada promenila Evropu. Nada je, međutim, da će svi izvući pouke iz ovih teškoća. Evropa će savladati pandemiju, kao i neke buduće pandemije, koje će verovatno biti neizbežne. Svetu je potrebna EU, kao što je potrebna i Srbiji. Evropsku uniju će ovi izazovi učiniti snažnijom, zaključila je premijerka.

 

Izvor: Vlada Srbije