Biorazgradivi stiropor najbolja tehnološka inovacija u 2020.

Biorazgradivi stiropor najbolja tehnološka inovacija u 2020.

02/02/2021 Off By BERB

Državna sekretarka Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Vlade Republike Srbije Marijana Dukić Mijatović uručila je danas nagrade pobednicima takmičenja “Najbolja tehnološka inovacija u 2020. godini”.

Pobednik u kategoriji “Realizovane inovacije” je tim “Soma” iz Kruševca i Knjaževca, koji je napravio biorazgradivi stiropor “Bioportin”, a drugoplasirani je tim “HelikoStop” sa inovacijom “HerbELIKO” iz Novog Sada, dok ja trećeplasirani tim “Zanus” iz Valjeva sa inovacijom “Inovativna produkcijska robotika”.

U kategoriji “Inovativne ideje” nagradu za najbolju studentsku inovaciju dobio je tim “Antikorozivni” sa invencijom “Proizvodnja ekološki prihvatljivih antikorozivnih sredstava za dobijanje industrijskih premaza” sa Tehnološko-metalurškog fakulteta u Beogradu.

Takođe, u kategoriji “Inovativne ideje” nagradu za najbolji srednjoškolski tim dobio je tim “Vah” Gimnazije „9. maj“ iz Niša za inovaciju “Virtuelna analitička hemija”.

Dukić Mijatović je poručila da je u preduzetništvu i inovacijama budućnost i da je važno da to bude implementirano u strateški dokument – strategiju za razvoj nauke, koja će biti usvojena ove nedelje.

Imaćemo strategiju koja će važiti do 2025. pod motom ”Moć znanja”, a kada smo smislili taj moto mislili smo upravo na ovakve inovatore na koje smo danas ponosni, naglasila je ona.

Takmičenje za najbolju tehnološku inovaciju u Srbiji, kao državni projekat, neprekidno se održava od 2005. godine, a od 2007. uključeni su i inovatori iz Republike Srpske.

Na prošlogodišnjem takmičenju ukupno je bilo prijavljeno 150 inovativnih rešenja sa ukupno 536 učesnika.

Takmičenje se odvija u organizaciji Ministarstava prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije, a realizuje ga Organizacioni tim sa Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu i Tehnološko-metalurškog fakulteta u Beogradu.

Partneri u organizaciji su Privredna komora Srbije (PKS) i Radio-televizija Srbije (RTS).

Pobednik takmičenja dobio je nagradu u vrednosti od 1.000.000 dinara, dok je ukupan nagradni fond bio 6.000.000 dinara.

Prijavljivanje za 2021. godinu je u toku, a rok za prijavu inovativnih ideja za srednjoškolce i studente je 15. mart, dok je za kategoriju sa realizovanim inovacijama rok 5. maj.

 

Izvor: Vlada Srbije