Расписан конкурс за локалне самоуправе, 400 милиона динара за чистији ваздух

Расписан конкурс за локалне самоуправе, 400 милиона динара за чистији ваздух

02/02/2021 Off By BERB

Министарство заштите животне средине расписало је три јавна конкурса, којима је предвиђено укупно 400 милиона динара за подршку локалним самоуправама за пројекте којима је циљ смањење загађења ваздуха – изјавила је ресорна министарка Ирена Вујовић.

 

– Борба за чист ваздух је једна од најважнијих у Министарству које водим и одлучни смо у намери да подстакнемо локалне самоуправе да што хитније реагују и решавају овај проблем. Зато смо као рок за пријаву на сва три конкурса одредили 16. фебруар 2021. године. Делујемо истовремено на више фронтова. Једним конкурсом определили смо 200 милиона динара за обнову старих котларница, чиме ћемо смањити загађење ваздуха, за други конкурс обезбедили смо 100 милиона динара за пројекте суфинансирања смањења загађења ваздуха пореклом из индивидуалних извора, а за трећи конкурс 100 милиона динара за пошумљавање, како бисмо побољшали квалитет ваздуха широм Србије – прецизирала је министарка Вујовић.

Право да се пријаве на расписане конкурсе имају сви градови, општине и градске општине у Србији. Kонкурсима је предвиђено да Министарство заштите животне средине финансира 80 % оправданих трошкова пројекта, док учешће корисника износи 20 %.

Одлуку о пројектима који ће бити суфинансирани донеће посебна конкурсна комисија, а министарка Вујовић ће у наредним данима формирати три таква тела прилагођена сваком конкурсу.

Пројекти ће бити бирани према унапред утврђеним критеријумима, а прелиминарна ранг листа биће објављена на сајту Министарства заштите животне средине и еУправе, у року од највише 60 дана од истека рока за пријаву. Kада је реч о конкурсу за набавку, замену, реконструкцију и санацију котларница за грејање, као и индивидуалних ложишта, неки од најважнијих критеријума су значај пројекта за животну средину, степен утицаја и угрожености животне средине. Главни критеријуми конкурса за суфинансирање пројеката пошумљавања деградираних, заштићених, јавних и других површина где постоји таква потреба, биће општи утицај на животну средину и степен развијености локалне самоуправе.

Више информација и потребна конкурсна документација доступни су на порталима www.ekologija.gov.rs  и www.euprava.gov.rs

За све додатне информације можете се обратити Министарству на следеће и-мејл адресе: [email protected],  [email protected][email protected] или посетите https://www.ekologija.gov.rs/informacije-od-javnog-znacaja/konkursi