Мали: Имамо много разлога за оптимизам, стижу прве увећане пензије

Мали: Имамо много разлога за оптимизам, стижу прве увећане пензије

02/02/2021 Off By BERB

Министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали изјавио је данас да ће у фебруару стићи први чекови са увећаним пензијама за око 1,7 милиона пензионера, подсетио да су од почетка године повећани и минимална цена рада и плате у јавном сектору, и подвукао да грађани Србије имају пуно разлога за оптимизам.

 

Истичући колико су све то добре вести за Републику Србију и њене грађане, министар финансија је нагласио да ће пензионери који припадају групи самосталних делатности данас добити увећане пензије, да ће војни пензионери и пољопривредници добити увећане пензије 5. фебруара, а остали пензионери 10. фебруара.

Како је подсетио министар финансија, од 1. јануара 2021. године предвиђено је повећање пензија у складу са швајцарском формулом за 5,9%.

„У последњих неколико година, односно од 2014, када смо спроводили фискалну консолидацију, пензије су порасле у просеку за око 29%, укључујући и поменуто повећање које је ступило на снагу 1. јануара“, навео је министар Мали.

Када је реч о платама, Синиша Мали је истакао да су у јануару здравствени радници добили повећање плата од 5%, пошто се увећање односило и на децембарску зараду, а да су остали запослени у јавном сектору добили повећање од 3,5%, те да ће од 1. априла ове године и за њих укупно повећање бити 5%.

Министар Синиша Мали се осврнуо и на повећање минималне зараде за 6,6% од 1. јануара, односно са 172,5 динара по сату на 183,9 динара. То, навео је министар, значи да просечна минимална зарада у овој години расте са 30.137 динара на 32.126 динара.

Све ове мере, истакао је министар, нису и неће угрозити стабилност наших јавних финансија које су у одличном стању, што говори и чињеница да је држава спремна и способна да помогне и привреду и грађане са новим пакетом економских мера подршке који ће бити вредан око 2,5 милијарде евра.

„Као што видите, имамо много разлога за оптимизам, на шта указује и чињеница да смо на крају јануара имали суфицит од 13,3 милијарде динара, а да је планиран дефицит од 13,4 милијарде динара. Дакле, имамо око 27 милијарди динара више новца него што смо планирали и можемо да будемо веома задовољни“, рекао је Мали истичући да привреда функционише и да је Србија на одличном економском путу.

Томе у прилог је навео и податак да је у децембру прошле године наша индустријска производња порасла за 4,1 одсто у односу на децембар 2019. године, при чему је прерађивачка индустрија имала раст 5,5 процената.

„Обим спољнотрговинске размене у децембру је опорављен захваљујући снажном опоравку робног извоза који је остварио раст од 16,6%. То се пре свега односи на извоз прерађивачке индустрије, али је остварен раст извоза и у сектору пољопривреде и рударства“, закључио је министар финансија.

 

Фото: Танјуг