Мали: „Француска препознаје Србију као озбиљног партнера на Западном Балкану“

Мали: „Француска препознаје Србију као озбиљног партнера на Западном Балкану“

02/02/2021 Off By BERB

Министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали, који борави у тродневној посети Француској, састао се са француским министром економије и финансија Бруном Л'Мером, министром за спољну трговину Франком Риестером и министром саобраћаја и енергетике Жаном-Баптистом Жебаријем.

У делегацији са министром финансија су и министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић, заменик градоначелника Београда Горан Весић и директор ЈКП „Београдски метро и воз“ Станко Кантар.

„Напоран, али веома успешан дан за српску делегацију у Паризу. Осим састанка председника Вучића са председником Макроном, ми смо имали прилику да француским министрима на прави начин представимо све што је Србија урадила у протеклих неколико година, најпре да покажемо сјајне економске резултате из прошле године, јер смо са минус 0,9 , минус 1 падом БДП-а најбољи у Европи. Наша привредна активност је добра, а стопа незапослености ниска“, рекао је Мали.

Министар је истакао да га посебно радује што је много француских компанија заинтересовано да учествује у великом броју пројеката и целокупном развоју наше економије, управо захваљујући мудрој економској политици коју Србија води.

„Велики број француских  компанија су изразиле заинтересованост да дођу у Србију и да буду део тог малог економског чуда на Западном Балкану. Очигледно је пандемија направила велике промене, не само у европској економији, већ пре свега у економијама Западног Балкана“, рекао је Мали.

Министар објашњава да је Србија показала да може да се бори на два фронта- за здравље грађана и за економију и радна места и да су управо то француске компаније и препознале.

„Ми ћемо до краја године заједно са представницима компаније „Алстом“ покренути вишедеценијски сан свих грађана Србије, а то је изградња београдског метроа. Са представницима ове компаније разјаснићемо све детаље пројекта, обићићемо и метро у Паризу и у Лиону и разговарати и са представницима „Ежис рејла“, тако да потпуно спремни крајем године кренемо у изградњу прве линије метроа“, истакао је Мали.

Током посете Француској, делегацији Србије ће бити представљена идејна решења за изглед вагона београдског метроа. Београђани ће, подсећа Мали, моћи да гласају за модел који им се највише допада.

Влада Републике Србије, Град Београд, кинеска компанија „Пауер Чајна“ и француске компаније „Алстом“ и „Ежисрејл“ потписали су у јануару „Меморандум о разумевању за пројекта Београдски метро“. Тај споразум предвиђа сарадњу страна потписница на пројекту изградње метроа у Београду, како би била изграђена модерна, ефикасна и поуздана мрежа.