Uručene Svetosavske nagrade za 2020. godinu

Uručene Svetosavske nagrade za 2020. godinu

26/01/2021 Off By BERB

Prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić uručio je danas Svetosavske nagrade za 2020. godinu istaknutim pojedincima i institucijama.

Ružić je na svečanoj dodeli u zgradi Vlade Srbije čestitao dobitnicima, naglasivši da su nagrade dodeljene za izuzetne rezultate postignute u oblasti obrazovanja i vaspitanja, unapređivanje obrazovno-vaspitne prakse i razvoj naučnih i umetničkih dostignuća u oblasti obrazovanja i vaspitanja u Srbiji.

On je istakao da danas Svetosavskom nagradom ukazujemo zahvalnost učenicima, studentima, vaspitačima, učiteljima, profesorima osnovnih i srednjih škola, fakultetima i studentskim centrima koji postižu izuzetne rezultate u nastavi, učenju i u svakodnevnom radu pokazuju kreativnost, posvećenost i požrtvovanost.

Prvi potpredsednik Vlade je ukazao na to da temelje budućnosti naše zemlje i društva treba da postavimo tako da obrazovanje bude državni prioritet i dostupno svima, da svakom pojedincu pruži mogućnost da uči tokom čitavog života i dobije priliku za svoj stalni profesionalni razvoj.

Prema njegovim rečima, zahvaljujući, pre svega, trudu i umeću nastavnika, učenicima u našoj državi nije uskraćeno pravo na obrazovanje, uprkos teškim i nepredvidivim uslovima u kojima se prethodnih meseci odvijala nastava.

Za takvo pregalaštvo u radu, nastavnici zavređuju veliko poštovanje i zahvalnost učenika, njihovih roditelja i države, rekao je Ružić i dodao da će jedan od vidova ispoljavanja takve zahvalnosti biti nastojanje države da se svim nastavnicima omoguće bolji i podsticajniji uslovi za njihov rad u školama.

Imam slobodu da pozovem sve učenike, nastavnike, roditelje, ma gde da su u svetu, da uvek imaju na umu neporecive vrednosti saznavanja i stvaranja, kao i potrebe da svako od nas pruži svoj lični puni doprinos u ime dobrobiti pojedinca i celog društva, podvukao je on.

Prvi potpredsednik Vlade je izrazio uverenje da će nastavnici i ubuduće imati nadahnuća i snage da ostanu na svetosavskom putu i odole svim iskušenjima svog odgovornog poziva, kao i da će u svojim učenicima utemeljiti i uspešno razvijati ključne ljudske i civilizacijske vrednosti.

On je podsetio na to da školsku slavu Sveti Sava ove godine slavimo u drugačijim uslovima nego prethodnih godina, ali da to neće umanjiti osećaj zahvalnosti koje svako od nas nosi.

Ružić je naveo da će, upravo zbog okolnosti u kojoj smo se svi našli, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja ove godine školsku slavu Sveti Sava obeležiti i specijalnom emisijom „Stopama Svetog Save“.

On je najavio da će ova emisija biti prikazana u sredu, 27. januara, u 18 časova na Drugom programu Javnog medijskog servisa Radio-televizije Srbije, uputivši poziv prisutnima da je pogledaju.

U ime svih dobitnika  zahvalio se maturant prirodno-matematičkog smera Četrnaeste beogradske gimnazije Vasilije Pantelić.

Ovo je jedna od najznačajnijh nagrada i predstavlja potvrdu svih naših postignuća. Ova nagrada je podsticaj na tom putu da se usavršavamo i ne pripada samo nama, kao pojedincima, nego i našim profesorima, nastavnicima, mentorima koji su nam omogućili da stignemo dovde, rekao je Pantelić.

 

Izvor: Vlada Srbije