Bezbednost na Kosmetu u isključivoj nadležnosti KFOR-a

Bezbednost na Kosmetu u isključivoj nadležnosti KFOR-a

26/01/2021 Off By BERB

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar odbrane Nebojša Stefanović poručio je danas, tokom susreta sa komandantom KFOR-a general-majorem Frankom Federićijem, da se bezbednost na prostoru Kosova i Metohije ne može sa te misije preneti na druge subjekte.

Stefanović je izrazio zahvalnost komandantu KFOR-a na zaštiti srpskog stanovništva i svetinja na Kosovu i Metohiji, a tokom razgovora obe strane su potvrdile posvećenost tome da se saradnja između Vojske Srbije i KFOR održi na profesionalnom nivou.

Potpredsednik Vlade je podsetio i na to da, prema Rezoluciji SB UN 1244, KFOR predstavlja jedinu legitimnu oružanu formaciju na Kosovu i Metohiji i da se od njega očekuje da obezbedi sigurno okruženje za sve etničke grupe u južnoj srpskoj pokrajini.

On je napomenuo i da se odgovornost za bezbednost na prostoru Kosova i Metohije ne može preneti na druge subjekte i istakao da je transformacija takozvanih kosovskih snaga bezbednosti za Republiku Srbiju apsolutno neprihvatljiva, s obzirom da to predstavlja kršenje Rezolucije SB UN 1244 i Vojnotehničkog sporazuma.

Stefanović je tražio da KFOR održi neophodni nivo operativnih sposobnosti, dodajući da eventualna odluka o smanjivanju snaga treba da zavisi od stalne procene razvoja situacije na političkom i vojnom planu i bezbednosnih indikatora stanja, a ne na osnovu definisanih datuma.

Neophodno je intenzivirati saradnju između Vojske Srbije i KFOR-a u borbi protiv terorizma, rekao je on podsećajući na to da na KiM, po izveštajima međunarodnih organizacija, postoje ozbiljni problemi povratnika sa ratišta i radikalizacije, što svakako predstavlja pretnju po međunarodnu bezbednost.

 

Foto: Ministarstvo odbrane