Rešavanje problema otpada u Potpećkom jezeru

Rešavanje problema otpada u Potpećkom jezeru

26/01/2021 Off By BERB

Ministarka zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Irena Vujović obišla je danas radove na uklanjanju velike količine plivajućeg otpada koji se nakupio kod brane Potpeć na Limu.

Vujović je istakla da očekuje da se u narednom periodu pronađe konkretno rešenje za ovaj decenijski problem kako bi ružne slike plivajuće deponije u Potpećkom jezeru postale prošlost.

Za dugoročno rešavanje problema plivajućeg otpada na Limu i Drini potrebna je regionalna saradnja, povodom čega smo juče održali sastanak sa nadležnim ministrima iz Crne Gore i Bosne i Hercegovine, rekla je ona.

Ministarka je naglasila da je nedopustivo da nam reke budu zatrpane raznim otpadom i da u tom stavu moramo biti jedinstveni, napomenuvši da je na pomenutom sastanku postignuta saglasnost o tome da je, pored mapiranja i uklanjanja divljih deponija sa obala reka i njihovoh pritoka, potrebna i edukacija građana da otpad ne odlažu u reke.

Ona je izrazila zahvalnost JVP „Srbijavode“ čije ekipe, uz podršku EPS-a, vredno rade na čišćenju Potpećkog jezera, navodeći da se procenjuje da je potrebno ukloniti više od 7.500 kubika plivajućeg otpada koji se transportuje u Regionalni centar za upravljanje otpadom Duboko kod Užica.

Vujović je ukazala na to da je u rešavanju problema divljih deponija potrebno maksimalno angažovanje jedinica lokalne samouprave, kojima je uputila poziv da pojačaju inspekcijski nadzor nad nesavesnim odlaganjem otpada.

Ministarstvo će pomoći u rešavanju problema sa deponijama, kao i u postavljanju brana na rekama. Krajem prošle godine smo zajedničkim naporima sa lokalnim samoupravama zatvorili nesanitarnu deponiju Stanjevine, a ove godine krenućemo u izgradnju transfer-stanice u Novoj Varoši, što je veoma značajno za ovaj region, istakla je Vujović.

Prema njenim rečima, važno je i da opštine imaju spremne projekte jer se na taj način skraćuje vremenski period koji je potreban za rešavanje određenog problema.

Radove na Potpećkom jezeru sa ministarkom su obišli državna sekretarka Jelena Tanasković i direktor JVP „Srbijavode“ Goran Puzović.

 

 

Izvor: Vlada Srbije