Министарство културе и информисања осуђује учестале нападе на новинаре и медије

Министарство културе и информисања осуђује учестале нападе на новинаре и медије

22/01/2021 Off By BERB

Министарство културе и информисања осуђује учестале нападе на новинаре и медије и позива све актере на јавној сцени да се суздрже од притисака, претњи и угрожавања безбедности новинара и редакција, независно од њихове уређивачке оријентације.

 

Новинарима и медијским радницима морају бити омогућени услови у којима неометано обављају свој посао, њихова лична безбедност и професионални интегритет не смеју бити угрожени, а слобода медијског изражавања не може бити доведена у питање.

 

Све надлежне институције дужне су благовремено да реагују и поступају у складу са својим овлашћењима. Истовремено, Министарство подсећа да су сви новинари и медији дужни да извештавају одговорно и професионално, поштујући све законе и етичке стандарде професије.

 

Протеклих недеља застрашивањем, претњама и довођењем у контекст лажних вести, новинарке Бранкица Станковић, Јелена Зорић, Наташа Ковачев и Дарија Ранковић биле су изложене константним притисцима због свог рада. Уверени смо да ће државни органи надлежни да расветле позадину ових напада, у најкраћем року предузети све радње из своје надлежности и да ће се против починиоца спровести одговарајући поступци.

 

Подсећамо да је Министарство културе и информисања предложило формирање Радне групе за безбедност и заштиту новинара како би напори на њиховој заштити и безбедности били ефикаснији и свеобухватнији и како би се изградили несметани услови за њихов рад.

 

Сви актери у медијском свету морали би да буду свесни своје улоге и значаја за стварање опште климе у друштву и да као такви буду одговорни за пласирање садржаја којима шаљу поруке у јавност. У тренуцима када је жртвама сексуалног насиља потребна подршка свака алузија у другој врсти медијских садржаја оваквих тема чини се неприкладна.

 

Министарство подсећа да су за атмосферу у друштву подједнако заслужни и одговорни сви учесници јавног живота и да сви подједнако граде његову стабилност кроз свој рад и деловање.