Ne sme biti opuštanja nakon prve doze vakcine

Ne sme biti opuštanja nakon prve doze vakcine

22/01/2021 Off By BERB

Ministar zdravlja u Vladi Republike Srbije Zlatibor Lončar izjavio je sinoć da je do sada u našoj zemlji ukupno vakcinisano 84.075 građana i upozorio na to da ne sme biti opuštanja nakon prve doze vakcine.

Lončar je, gostujući na Radio-televiziji Srbije (RTS), istakao da je resorno ministarstvo zadovoljno odzivom građana, ali i funkcionisanjem sistema za prijavljivanje za vakcinaciju i izdavanjem potvrde o primljenoj vakcini.

Ono što nam daje nadu i veru jeste da su građani izabrali dobar put, a to je da prevencijom dođemo do toga da bude što manje obolelih od koronavirusa u našim bolnicama, podvukao je ministar.

Prema njegovim rečima, to podrazumeva i da se bolnice vrate iz kovid sistema u normalan režim rada kako bi se lekari posvetili ostalim pacijentima koji čekaju na dijagnostiku i terapije.

On je, odgovarajući na pitanje koliko je prijavljenih preko portala eUprava i kol-centra, rekao da se taj broj menja iz minuta u minut i da trenutno ukupno, preko oba načina prijave, ima 400.000 građana.

Lončar je najavio da će u narednim danima biti povećan broj operatera kako bi se prijavljivanje ubrzalo, i istovremeno ponovio da građani koji se vakcinišu ne smeju da se opuste i da nije realno da se stvori imunitet nakon prve doze.

Stiče se utisak da ljudi kada prime prvi deo vakcine misle da su bezbedni od koronavirusa. Nije realno moguće da se stvori imunitet odmah po imunizaciji i zato građani ne smeju da se opuste i da ne nose masku, objasnio je ministar.

On je pozvao građane na maksimalan oprez naredne tri nedelje, dok se ne revakcinišu, i još narednih sedam do deset dana jer to je taj period kada se stekne imunitet i kad možete da kažete da je vakcina odradila svoj posao.

Direktor Infektivne klinike KCS Goran Stevanović rekao je da se u toj ustanovi vakcinisala trećina zaposlenih, dok ostali već imaju antitela jer su bili zaraženi koronavirusom.

On je, izrazivši zadovoljstvo odzivom lekara za vakcinaciju, potvrdio da su brojevi sve bolji i da ima manje i pregleda i hospitalizovanih, ali da i dalje zabrinjava to što dolaze pacijenti sa hroničnim oboljenjima koji razvijaju teške kliničke slike.

Imunolog Srđa Janković je rekao da možemo biti zadovoljni brzinom vakcinacije, ali je suština da se sa njom nastavi i da što veći broj populacije bude vakcinisan kako bismo imali kolektivni imunitet.

On je ponovio da su sve vakcine koje su dobile dozvolu u Srbiji bezbedne i da proizvode visok stepen zaštite, kao i da su efikasne protiv novog soja koronavirusa.

Sve tri vakcine su nežive, a kontraindikacije su uske, objasnio je Janković i dodao da ako neko ima tešku dijagnozu može da dođe do odlaganja vakcinacije, dok se stanje ne poboljša.

 

Izvor: Vlada Srbija/Foto: rts.rs