Стигао први део помоћи ПKС угроженим грађанима на југу Србије

Стигао први део помоћи ПKС угроженим грађанима на југу Србије

17/01/2021 Off By BERB

Домаћинствима у планинским селима општина Лебане и Медвеђа, погођеним поплавама и леденим таласом, почело је допремање пакета намирница, првог дела помоћи коју је обезбедила Привредна комора Србије, док ће агрегати за струју и теренска возила у Регионалну привредну комору Лесковац стићи половином седмице.

Привредна комора Србије донирала је 10 милиона динара за становништво у општинама Лебане, Медвеђа, Бојник, Власотинце и Лесковац, а од дела помоћи обезбеђено је стотину пакета намирница, 40 агрегата за струју, три теренска возила за домове здравља, како би лекарске службе могле да доспеју до завејаних села. Председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж посетиће следеће недеље угрожена подручја на југу Србије, где је ситуација веома тешка.

„Велики проблем је доћи до домаћинстава у више од 40 села, које је незапамћени ледени талас оставио без струје“, каже Горан Јовић, директор РПК Лесковац и наводи да су у планинским селима у Лебану и Медвеђи уништене електро мреже, ван функције је више од 45 трафо станица, поломљено је и оборено око три стотине бандера, уништено око 200 километара сеоских путева, воћњака, малињака и стотине хектара шуме. Подршку у отпремању пакета намирница дају екипе локалних самоуправа, Клуба љубитеља теренских возила 4×4 Јустинијана прима из Лебана, док тимови електродистрибуције Лесковац на терену даноноћно санирају штету.